Luchtvaartsector klopt aan bij overheden voor noodsteun
updateDe drie grootste luchtvaartallianties, die tezamen bijna zestig luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigen, willen dat de nationale overheden de luchtvaartsector te hulp schieten. Vliegtuigen blijven massaal aan de grond door het inreisverbod, de sluiting van het luchtruim door veel landen en het gebrek aan passagiers. Blijft hulp uit, dan ziet het er somber uit, luidt de vrees.
De drie, SkyTeam, Star Alliance en Oneworld, doen een klemmend beroep op autoriteiten om de zogeheten slotregels tot en met de zomer zoveel mogelijk op te schorten. Elk slot geeft een luchtvaartmaatschappij het recht op een bepaalde tijd te landen of te stijgen. Als luchtvaartmaatschappijen die toegewezen slots niet voldoende gebruiken, kunnen zij die volgend jaar kwijtraken. Nu steeds meer landen het luchtruim sluiten of een inreisverbod afkondigen, vrezen zij die maatregel.
De allianties dringen er verder bij regeringen op aan om alle mogelijke middelen te evalueren om de luchtvaartindustrie bij te staan. Ook hebben ze luchthavenexploitanten gevraagd om de landingsrechten en -tarieven te evalueren om zo de financiële schade voor de luchtvaart te beperken. ,,In deze moeilijke en onzekere tijden is het belangrijk dat de luchtvaartsector nog nauwer samenwerkt met belanghebbenden om de negatieve gevolgen van het virus te verminderen en samen te werken op gebieden die onder onze controle vallen”, reageerde Oneworld-topman Rob Gurney.
Failliet
De Europese Commissie (EC) liet begin vorige week al weten te overwegen om de slotregels soepeler toe te passen. Brussel kijkt ook al naar andere maatregelen om de sector te verlichten. De noodzaak is groot, zegt ook het gerenommeerde onafhankelijke luchtvaart-consultancybureau CAPA. Dat kwam vandaag met een waarschuwing: als er geen overheidsmaatregelen getroffen worden dan zullen de meeste luchtvaartmaatschappijen eind mei failliet zijn.
Luchtvaartorganisatie IATA schatte onlangs al dat de sector een verlies tot wel 113 miljard dollar (101 miljard euro) te wachten staat. Nu Amerika en andere landen nieuwe maatregelen hebben opgelegd, is dat bedrag alweer achterhaald.
Ondertussen hebben verschillende luchtvaartmaatschappij alweer een nieuw pakket maatregelen aangekondigd om de coronacrisis het hoofd te bieden. Vanochtend maakte Air France-KLM bekend de komende tijd 70 tot 90 procent van alle vluchten te schrappen. Daarnaast wordt de Airbus A380-vloot van Air France aan de grond gehouden. KLM houdt vanwege de impact van het nieuwe coronavirus alle vliegtuigen van het type Boeing 747 per direct aan de grond.
Ook Ryanair kwam met de mededeling de komende maanden tot 80 procent van de vluchten te cancellen. IAG, het moederbedrijf van onder andere British Airways en Iberia, schrapt in april en mei 75 procent van alle vluchten. Prijsvechter Norwegian heeft inmiddels 90 procent van alle vluchten geschrapt, waardoor er voorlopig geen werk meer is voor 7.300 werknemers.
Italië zou daarnaast al klaar staan om de controle bij de in zwaar weer verkerende luchtvaartmaatschappij Alitalia over te nemen. De plannen voor de nationalisatie zouden al in een vergevorderd stadium zijn, meldde de Italiaanse krant Il Messaggero op basis van bronnen.
Volgens easyJet is de toekomst van de Europese luchtvaart ‘precair’ en zegt dat er geen garantie is dat Europese luchtvaartmaatschappijen een langdurige reisstop en het risico van een langzaam herstel kunnen overleven. ,,De Europese luchtvaart staat voor een onzekere toekomst en het is duidelijk dat gecoördineerde overheidssteun nodig is om ervoor te zorgen dat de industrie overleeft en kan blijven opereren als de crisis voorbij is”, zegt topman John Lundgren.
Beurzen
Op de beurzen gingen de aandelen van de luchtvaartbedrijven wederom hard onderuit. Air France-KLM kelderde bij de opening met 20 procent, Easyjet ging met 29 procent onderuit, moederbedrijf van British Airways, IAG, daalde met 20 procent, Ryanair tuimelde 18 procent en het Duitse Lufthansa met 14 procent.
KLM wordt onmiskenbaar hard geraakt door onder andere de Amerikaanse reisban en de sluiting van het luchtruim in verschillende andere landen. Air France en KLM overleggen ondertussen met hun ondernemingsraden over te nemen maatregelen. Afgelopen week sloot het concern al een doorlopende kredietfaciliteit af voor een totaalbedrag van 1,1 miljard euro. In totaal heeft de onderneming de beschikking over ruim 6 miljard euro aan geldmiddelen.
Topman Pieter Elbers zei eerder: ,,KLM gaat dit overleven, maar niet vanzelf.” De luchtvaartmaatschappij wil voor alle werknemers werktijdverkorting voor 30 procent van de contracturen. Over die uren krijgen werknemers dan een ww-uitkering van 70 procent. Het negatieve verschil tussen het oorspronkelijke salaris enerzijds en het salaris plus de ww-uitkering in deeltijd wil KLM niet volledig aanvullen. Naast de werktijdverkorting heeft KLM geopperd om de cao open te breken en de winstuitkering van de KLM’ers uit te stellen.
Ook vakantiemaatschappij TUI fly heeft arbeidstijdverkorting aangevraagd, evenals de Schipholbedrijven Swissport, Aviapartner en facilitair bedrijf Axicom. Luchthaven Schiphol was gisteren nog niet zo ver.
Bekijk hier al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Archeologen vinden unieke skeletten van 6000 jaar oud bij Angeren: ‘Vermoedelijk van de eerste bewoners’
Archeologen hebben bij Angeren delen van twee skeletten gevonden die van een van de eerste bewoners van de Betuwe moet zijn. Volgens Rijkswaterstaat Oost-Nederland, opdrachtgever van de opgravingen, gaat het om een zeer zeldzame vondst van meer dan 6000 jaar oud. Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt. -
PREMIUM
Oekraïense Sofia kreeg een bomscherf in haar hoofd, in Nederland leert ze stap voor stap weer lopen
Bij een bombardement in Oekraïne raakt in april de 10-jarige Sofia uit dat land levensgevaarlijk gewond. Een bomscherf dringt tot 11 centimeter diep haar hersenen binnen. Maar ze overleeft. Het gaat zelfs redelijk, zeker sinds ze vorige week in revalidatiecentrum Roessingh mag revalideren. Waarschijnlijk komt het meisje er grotendeels bovenop. -
Lareb onderzoekt opnieuw effect coronaprik op menstruatie
Bijwerkingencentrum Lareb gaat opnieuw onderzoeken of menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Nederlanders massaal voor de buis voor laatste coronanieuws
De laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus hebben Nederland gisteren massaal naar de tv laten kijken. De nieuwsuitzendingen en actualiteitenrubrieken scoorden veel meer kijkers dan op een normale zondag, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.
-
KLM beperkt verkoop tickets voor vluchten vanaf Schiphol vanwege aanhoudende chaos
KLM zet de rem op de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen nog gaan vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij omdat de luchthaven er niet in slaagt om de problemen die de afgelopen maanden ontstaan zijn op te lossen. Het gaat om tickets voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?