Volledig scherm
De gevangen genomen koe Hermien. © De Stentor/Harry Hekkert

Losgebroken koe Hermien na weken eindelijk gevangen

videoKoe Hermien is na bijna twee maanden van vrijheid eindelijk weer gevangen. Het rund dat  losbrak voordat zij richting slager ging, daarna weken haar vrijheid vierde in de bossen van Lettele, en jagers en dierenartsen steeds te snel af was, is vanavond toch verdoofd en weer gevangen genomen. 

Volledig scherm
Eigenaar Herman Jansen en zijn koe Hermien. Maandag gaat het dier naar een rusthuis. © De Stentor/Harry Hekkert

Overdag hield het dier zich al weken schuil in de bossen nabij Letteke, maar zodra het donker werd dook zij op in de schuur met jongvee van een veehouder in de buurt, op zoek naar voedsel. Zo ook vanavond.

Daar zat een team van mensen, onder leiding van dierenarts Peter Klaver en met dierenarts-jager Dick Blaauboer, te wachten op het moment dat ze haar snuit zou laten zien. Hermien kwam echter niet naar de stal en de dierenartsen gingen op pad om haar te zoeken. Ze werd gezien aan de rand van het bos. In tegenstelling tot andere keren rende ze nu niet weg maar bleef ze langere tijd staan.

Met een gericht schot uit een verdovingsgeweer van Blaauboer werd ze rond 20.00 uur in één keer geraakt om daarna na enkele minuten in elkaar te zakken. Het rund werd met matten een veewagen ingesleept en afgevoerd. ,,Ik ben erg blij dat Hermien is gevangen. Het kon niet langer meer zo, want sinds maandag liep ze ook op de weg. Het werd te gevaarlijk", reageerde eigenaar Herman Jansen. Ook had ze omheiningen in de buurt kapotgemaakt. 

Lees verder onder de video. 

Troetelkoe

Het bijzondere verhaal van de koe begon begin december. Eigenaar Herman Jansen wilde haar samen met andere koeien laten vervoeren naar een slager in Eibergen. Vijftien koeien gingen braaf de veewagen in. Hermien en een zusje hadden geen trek in de slager en braken uit. Waar de andere koe later toch weer werd gevangen met de hulp van een verdovingsgeweer, bleef Hermien vrij.

Ze was boeren, veeartsen, jagers en anderen steeds te snel af. De koe werd door omwonenden liefdevol ‘Hermien’ genoemd en een nationale troetelkoe was geboren. 

Veel Nederlanders kwamen in actie om de ontsnapte Hermien van het slagersmes te redden. Zo zei het enige grote ‘Koeienrusthuis’ een plekje vrij te maken toe voor de meest besproken koe van Nederland. De Partij voor de Dieren startte een crowdfunding voor de verzorging van het dier. 

Volledig scherm
Koe Hermien in het bos waarin ze zich schuilhield. © Ronald Hissink

Morgen gaat Hermien naar een koeienrusthuis.

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.