Leraren houden geloof in staking
Basisscholen in Groningen, Drenthe en Friesland houden vandaag de deuren dicht. Ze zijn de eerste in een estafettestaking voor nog eens 630 miljoen euro voor betere salarissen. Vijf vragen over de staking.
1. Waarom gaan leraren door met actievoeren totdat ze 1,4 miljard euro krijgen?
Basisscholen hebben een rekensom gemaakt. Ze hebben 500 miljoen euro nodig om de werkdruk te verlagen en 900 miljoen om de salarissen gelijk te trekken met die van docenten op middelbare scholen. Het huidige kabinet heeft ongeveer 720 miljoen euro vrijgemaakt. 'Slechts' 270 miljoen daarvan gaat naar een verhoging van de salarissen.
De leraren zijn vastberaden de strijd voor betere salarissen te blijven voeren totdat er op zijn minst een toezegging komt die op den duur tot meer geld leidt. Want, zeggen ze, alleen met betere salarissen wordt het aantrekkelijker om voor de klas te gaan staan. Gebeurt er niets aan de betaling, dan loopt het lerarentekort alleen maar verder op. ,,Als de salarissen niet beter worden, is het werkdrukgeld dat we krijgen veel minder waard. Dan moeten we met nóg minder mensen, nog steeds dit werk doen'', verklaart Jan van de Ven, medeoprichter van PO in Actie.
Hoewel het ministerie niet de volle 500 maar 430 miljoen euro voor werkdrukverlaging heeft vrijgemaakt, nemen de leraren genoegen met dat bedrag.
2. Is er beweging?
Nee, minister Slob heeft herhaaldelijk gezegd: jullie krijgen er al heel veel geld bij, meer gaat er echt niet komen. Het ministerie van Onderwijs heeft een budget waaraan het zich moet houden. ,,Andere sectoren in het onderwijs krijgen er veel minder bij. Meer geld heeft de minister niet'', reageert zijn woordvoerder. Alleen een meerderheid van de Tweede Kamer kan een verschuiving van geld tussen ministeries regelen, maar de kans dat dit gebeurt is klein.
Toch denken de leraren dat hun acties zinvol blijven. Ze willen de salariskloof op de agenda houden. ,,Als er dan ergens een meevaller is, hopen we dat dat bedrag naar ons komt'', aldus Van de Ven. En als dat niet gebeurt, willen de leraren het salarisgat in de programma's voor de verkiezingen krijgen of mikken ze erop dat de minister zijn ambitie uitspreekt dit probleem in de toekomst op te lossen.
3. Steunen ouders de acties nog wel?
Daarover zijn wisselende geluiden. Er zijn ouders die zien dat de meesters en juffen van hun kinderen het razend druk hebben. Met als consequentie dat hun kinderen soms minder aandacht krijgen dan ze zouden wensen. Dus ja, ouders snappen de klachten van de leraren.
4. Maar is een staking het beste middel?
Daaraan begint een groep ouders te twijfelen. ,,Je ziet dat ouders het niet prettig vinden dat hun kinderen weer geen les krijgen. Zeker nu er ook regelmatig lessen uitvallen door ziekte'', zegt Peter Hulsen, directeur bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.
Er is ook een clubje actievoerende ouders: Ouders in Actie. Zij zijn tegen de stakingen, omdat ze vinden dat hun kinderen niet de dupe van de acties moeten zijn. De groep is echter klein met ruim 100 volgers op Facebook en Twitter.
Toch beseffen ook de actievoerende leraren dat ze niet zonder steun van de ouders kunnen. Van de Ven: ,,Wij zien nog steeds veel sympathie. Het lerarentekort is nu al een probleem en dat wordt alleen maar groter. Het gaat om hun kinderen.''
5. Hoe gaan de leraren na vandaag verder?
Elke maand blijven scholen in een andere regio dicht. Op 14 maart zijn Utrecht, Noord-Holland en Flevoland aan de beurt. Op welke data de rest van de provincies gaan staken, is nog niet bekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eindelijk zwanger. En we noemen haar... Princess!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
met video
Vrouw overgoten met zuur in Burgh-Haamstede
BURGH HAAMSTEDE - In Burgh-Haamstede is gisteravond een vrouw overgoten met zuur. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Volgens de politie is de vrouw aanspreekbaar. -
met video
Automobilist (21) vlucht met 200 km/u van politie en vliegt uit de bocht van A50-afrit: auto brandt uit
Een 21-jarige automobilist die met snelheden boven de 200 kilometer per uur aan de politie probeerde te ontkomen, is tijdens zijn vlucht gecrasht. De achtervolging begon op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem. De auto vatte na het incident vlam en brandde uit, waarna agenten de inzittenden uit de auto moesten redden. -
update/met video
Code geel in zuiden en oosten wegens onweersbuien en windstoten
In het zuiden en oosten van het land is vandaag code geel van kracht wegens verwachte stevige onweersbuien, meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
-
met video
Dodelijk slachtoffer en twee gewonden bij uitslaande brand in woning Ermelo
Bij een brand in een woning aan de Smutslaan in Ermelo is vanochtend een persoon om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van politie ter plaatse. De met meerdere wagens uitgerukte brandweer wist het vuur snel te doven, maar trof later in het pand het stoffelijk overschot aan. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.