Lenteweer ver te zoeken op eerste lentedagen

Morgen begint de astronomische lente, maar het lenteweer van de afgelopen week is even van de baan. Wolken en regen bepalen het weerbeeld de komende dagen. Dat meldt Weerplaza. 

Widget door Weerplaza

Morgen start om 11:28 uur de astronomische lente op het noordelijk halfrond, de zon gaat dan door het lentepunt heen. Het is het moment dat de zon precies in het oosten boven de horizon komt en precies ondergaat in het westen. Dit gebeurt tweemaal per jaar, als de lente begint en als de herfst begint. Dag en nacht duren dan vrijwel even lang. 

Van vriendelijk lenteweer is echter geen sprake. Net als gisteren en vandaag worden we geconfronteerd met wolken en soms valt er regen. Maandagmiddag wordt het 10 tot 13 graden. Daarbij waait het ook flink. 

Lichtpuntjes

Toch zien we gelukkig ook weer lichtpuntjes. In de tweede helft van de week komt het Europees model meer onder invloed van een hogedrukgebied te staan. Hierdoor wordt het  droger en is ook de zon vaker te zien. Doordat de wind uit het westen waait, blijft het kwik steken tussen 10 en 15 graden, maar dat is eigenlijk heel normaal voor deze tijd van het jaar. ’s Nachts kan het tijdens opklaringen in windluwe gebieden vriezen. In het weekend zou de temperatuur nog wat verder kunnen stijgen. 

Volledig scherm
Voetgangers trotseren slecht weer in het centrum van Amsterdam. © ANP
  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.