Volledig scherm
Vijf studenten van de KMA in Breda die elkaar nazi-afbeeldingen toestuurden worden gestraft.

Leger straft studenten die naziplaatjes rondstuurden

Vijf militairen die op de Koninklijke Militaire Academie nazi-afbeeldingen naar elkaar stuurden, zijn zo ver over de schreef gegaan dat Defensie ‘passende maatregelen’ neemt.

Ook een instructeur die meerdere relaties had met cadetten krijgt straf. Wat de sancties precies zullen zijn, moet in een later stadium duidelijk worden. Ze kunnen variëren van een berisping tot ontslag. Staatssecretaris Barbara Visser vindt dat de ‘normen op ernstige wijze zijn overtreden’.

Een speciale onderzoekscommissie bekeek de naziverheerlijking in één klas en vond in totaal achttien aanstootgevende afbeeldingen. Op sommige plaatsen waren defensiemedewerkers gefotoshopt in historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. De studenten zagen dit als ‘harde humor’.

Een melding van naziverheerlijking bij de 11e Luchtmobiele Brigade is onderzocht, maar blijft zonder gevolg. Een speciale commissie stelde vast dat hier incidenteel de Hitlergroet is gebracht, maar omdat niet duidelijk is door wie en wanneer is er niemand persoonlijk op aan te spreken. De commandant van het legeronderdeel is gevraagd om in het opleidingsprogramma opnieuw onder de aandacht te brengen dat dit gedrag ‘volstrekt onacceptabel’ is.

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.