Volledig scherm
Het examen van 353 leerlingen werd vorig jaar ongeldig verklaard. De nieuwe lichting examenkandidaten heeft weinig vertrouwen in de school. © ANP

Leerlingen VMBO Maastricht houden hart vast voor examens

Leerlingen en ouders van het VMBO Maastricht houden hun hart vast voor de examens die voor de deur staan. Met het examendebacle van vorig jaar vers in het geheugen vertrouwen zij niet op een goede afloop. De school verzekert dat een tweede crisis beslist niet aan de orde is.

De lesuitval is nog altijd hoog op de vmbo-school. Enkele klassen, zowel derde- als vierdejaars, hebben dit schooljaar al meer dan honderd uur gemist. Belangrijkste oorzaak is dat veel docenten ziek zijn en er niet direct vervangers zijn te vinden. Door het examendebacle kampen meerdere leraren met terugkerende burnoutklachten. 

Reden voor zo’n twintig tot dertig ouders om de afgelopen maanden een persoonlijk gesprek aan te vragen met de directeur. Ook bij de onderwijsinspectie kwamen 17 meldingen binnen.

Quote

De leerlingen moeten zich alleen zorgen maken over hun examens als ze niet genoeg voorberei­den, net zoals op elke andere school

Jan Rijkers, Bestuurder VMBO Maastricht

In een interview met deze krant stelt de schoolleiding nadrukkelijk dat de zorgen onterecht zijn. Voor de vele lesuitval zijn alternatieve oplossingen gezocht, zoals inhaallessen en de aanstelling van huiswerkbegeleiders en invallers. Ook docenten worden beter begeleid. ,,De leerlingen moeten zich alleen zorgen maken over hun examens als ze niet genoeg voorbereiden, net zoals op elke andere school,” aldus Jan Rijkers, bestuurder van het VMBO Maastricht.

Ongeldig

In juni vorig jaar werden de eindexamens van alle 353 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig verklaard. Uit onderzoek van de inspectie bleek onder meer dat de school zich niet aan de regels voor school- en eindexamens had gehouden. Geen enkele examenkandidaat had het volledige schoolexamen afgerond voordat het centraal examen begon, iets wat wel verplicht is. De leerlingen misten gezamenlijk honderden toetsen.

Alle huidige vierdejaars hebben in het najaar de benodigde hersteltoetsen gemaakt. De schoolexamens zijn goed afgerond, benadrukt het bestuur. Toch blijven de leerlingen en ouders achterdochtig.

Volledig scherm
Na het maken van de nodige hersteltoetsen slaagden de meeste vmbo'ers vorig jaar alsnog. © ANP

,,Soms slaapt mijn zoon tot tien uur, heeft twee uurtjes school en staat dan al weer voor mijn neus. Het is gewoon knap als hij zijn examens haalt,” zegt een moeder van een vierdeklasser die anoniem wil blijven. Deze krant sprak met meerdere verontruste ouders en leerlingen.

Quote

Soms slaapt mijn zoon tot tien uur, heeft twee uurtjes school en staat dan al weer voor mijn neus. Het is gewoon knap als hij zijn examens haalt

Moeder van examenkandidaat

Het imago van de school is zelfs zo slecht dat er fors minder aanmeldingen voor komend jaar zijn. Er hebben zich slechts 44 nieuwe brugklassers ingeschreven. Vorig schooljaar waren dat er 124.

Een halfjaar nadat ze hun examenfeest hadden moeten vieren, kregen de eindexamenleerlingen van VMBO Maastricht alsnog een feest. Bekijk hier de video: