Leefsituatie LHBT'er slechter dan van hetero
Hoewel de leefsituatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) op een aantal terreinen is verbeterd, is hun situatie nog steeds slechter dan die van heteroseksuelen. Vooral transgenders hebben het moeilijk.
Delen per e-mail
Tot die conclusie komt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de zogeheten LHBT-monitor die woensdag is verschenen.
Positief is dat LHB'ers in 2017 niet meer geweld meemaakten dan hetero's. Maar op andere vlakken ervaren lesbiennes, homoseksuelen en biseksuelen (LHB) meer negativiteit in hun leven dan hetero's. Zo ervoer 30 procent van de LHB's en 24 procent van de heteroseksuelen respectloos gedrag op straat door onbekenden.
LHB's voelen zich vaker onveilig in bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden en plekken met hangjongeren. ,,Waar bijvoorbeeld 33 procent van de heteroseksuele personen zich tijdens het uitgaan onveilig voelt, geldt dat voor 37 procent van de biseksuele en 43 procent van de lesbische/homoseksuele personen", aldus het SCP.
Gezondheid
Op het gebied van gezond leven doen homoseksuelen en biseksuelen het minder goed dan hetero's. De LHB'ers melden meer lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen dan heteroseksuelen.
Vooral de biseksuelen hebben vaker een ongezonde levensstijl. Onder hen komen verhoogde percentages obesitas, overmatig alcoholgebruik en dagelijks roken voor. Zo drinken biseksuelen bijvoorbeeld twee keer zo vaak overmatige alcohol dan heteroseksuelen personen (20 procent tegen 9 procent). LHB's zijn vaker psychisch ongezond en ze hebben vaker een depressie meegemaakt.
Op het werk gaat het ook niet altijd even lekker. Zo hebben LHB's vaker conflicten en krijgen ze meer te maken met negatieve bejegening. ,,Daarnaast hebben LHB's ook meer burn-outklachten en zijn zij minder tevreden met hun werk", concludeert het SCP.
Transgender
Transgenders hebben het het moeilijkst. Ze vallen vaker in de lage inkomensgroepen, hebben schulden, minder vaak vermogen, wonen in een huurwoning en hebben vaker een uitkering.
De jongeren in deze groep worden twee keer zo vaak gepest als niet transgender jongeren (10 procent vs 20 procent). Zij hebben ook meer te maken gehad met verwaarlozing en mishandeling thuis, zoals onvoldoende steun, achterstelling, bedreiging en geweld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De vaccins komen, maar nét te laat
De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich zo rap dat avondklokken en gebiedsverboden op ons af dreigen te komen. Ondertussen gaat het vaccineren gestaag door. Maar gaat dat ook op tijd helpen? ,,Vaccineren zit nog niet in de rekenmodellen.” -
PREMIUM
Zorgen om mentale gezondheid bij avondklok: ‘De boel wordt thuis op spanning gezet’
Psychologen maken zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van Nederlanders als de avondklok wordt ingevoerd. Vooral alleenwonenden en gezinnen in kleine ruimtes staat een grote uitdaging te wachten. -
PREMIUM
REACTIE OP KRITIEK ‘Deel van inwoners krijgt pijn: windmolens en zonneparken moeten érgens komen’
Er is kritiek op de plannen voor honderden nieuwe windmolens en zonneparken. Directeur Kristel Lammers van het Nationaal Programma RES reageert. ,,Dat ons landschap gaat veranderen is een feit.” -
Actiegroep wil demonstreren in Eindhoven na verbod en geweld in Amsterdam
De actiegroep die aan de wieg stond van de demonstratie die zondag in Amsterdam volledig escaleerde, wil komende zondag demonstreren in Eindhoven. Nederland in Verzet (weg met dit kabinet) heeft een demonstratie aangemeld bij de gemeente, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Of er toestemming komt, besluit burgemeester John Jorritsma later deze week. Eerder werd bekend dat ook Pegida zondag in Eindhoven wil demonstreren. -
Halsema haalt uit naar complotdenkers: ‘Bedroevende suggesties over undercovers Museumplein’
Burgemeester Femke Halsema heeft korte metten gemaakt met ‘buitengewoon kwalijke complottheorieën’ over de inzet van undercoveragenten (ook wel 'stillen' of 'romeo's' genoemd) tijdens de uit de hand gelopen demonstratie zondag op het Amsterdamse Museumplein.
-
PREMIUM
Vliegverbod voor VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika: hoe bang moeten we zijn voor de nieuwe virusmutaties?
Het kabinet verbiedt voorlopig passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika vanwege muaties van het coronavirus die daar rondwaren. Die varianten lijken zich sneller te verspreiden en makkelijker te ontsnappen aan het immuunsysteem, waardoor mensen die al Covid-19 hebben gehad nogmaals ziek kunnen worden. -
PREMIUM
Proppen in Arriva-treinen bij Nijmegen, reizigers stomverbaasd: hoe kan dit?
Oude tijden herleefden vanochtend in de Arriva-treinen tussen Boxmeer en Nijmegen. De treincoupés zaten voor de verandering weer eens mudjevol ondanks corona. Tot verbazing van medereiziger Manuela Hermens. -
Nederlanders zoeken naar creatieve uitwegen nu avondklok nadert: 'Wiens hond kan ik lenen?’
Het kabinet stelt morgen vrijwel zeker een avondklok in tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends, als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Om 's avonds tóch een wandelingetje te kunnen maken, komen Nederlanders nu met creatieve 'oplossingen'.