Kuipers laat vaccinatiecampagne voorbereiden voor na de zomer
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft het RIVM en de GGD’en gevraagd zich voor te bereiden op een nieuwe vaccinatiecampagne. De kans is groot dat deze na de zomer start, in de eerste plaats voor ‘de meest kwetsbaren’ Daarmee hoopt het kabinet deze groep te ‘beschermen tegen ernstige ziekte in het najaar en de winter'.
Daarmee kunnen onder andere GGD’en starten met het werven en opleiden van personeel voor de uitvoering van de nieuwe campagne. Daarmee moeten de GGD’en binnen drie weken opschalen om 500.000 vaccinaties per week te zetten. Eventueel kan dat aantal drie weken daarna doorgroeien naar 1,5 miljoen.
Volgens Kuipers is er nu nog geen reden voor een extra vaccinatieronde, maar is die in de loop van het jaar wel ‘waarschijnlijk’. Of ook andere doelgroepen in aanmerking komen voor een vaccin, is nog niet zeker. Wel houdt het kabinet rekening met een scenario waarbij iedereen vanaf 18 jaar zich kan laten vaccineren.
Zo min mogelijk maatregelen
Gisteren liet het kabinet al weten sterk rekening te houden met een nieuwe coronavaccinatieronde. De werking van vaccins neemt af na verloop van tijd. ,,Het besluit kan nu sneller genomen worden omdat niet gewacht hoeft te worden op een Gezondheidsraadadvies, stelt Kuipers. ,,Met de ervaring die we nu hebben kunnen we de variabelen goed inschatten: hoe staat het met de besmettingen, een eventuele nieuwe mutant, welke vaccins we hebben. Aan de hand van dat protocol kan het RIVM nu wekelijks beoordelen of er een moment is gekomen dat we opnieuw moeten gaan prikken, en zo ja: voor welke doelgroep? Dat kan dan dus veel sneller.”
GGD’s hebben wel zes weken nodig na een besluit om een vaccinatiecampagne op volle toeren te laten draaien. ,,Het blijft een zeer besmettelijk virus dat je meerdere malen kan krijgen”, zegt Kuipers. ,,We sturen op zo min mogelijk maatregelen, we moeten bij onszelf kijken hoe we de risico’s voor mensen in onze eigen omgeving kunnen verkleinen.”
Omdat de Eerste Kamer de tijdelijke coronawet heeft weggestemd, moet het kabinet nu vaart maken met een update van de permanente Wet publieke gezondheid, zodat eventuele nieuwe Covidmaatregelen wel een wettelijke basis houden. ,,Ik hoop dat we die voor de zomer aan de Kamer kunnen aanbieden.”
Stijging aantal nieuwe coronagevallen vlakt af
Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt nog steeds, maar niet meer in hetzelfde tempo als de afgelopen weken. De groei vlakt af. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 3812 meldingen van positieve tests. Voor een maandag is dat het hoogste aantal in twaalf weken tijd. Vorige week maandag meldde het RIVM ongeveer 3500 nieuwe gevallen.
Amsterdam voert maandag de lijst aan met 196 nieuwe gevallen. In Den Haag kwamen 153 besmettingen aan het licht, in Rotterdam 139 en in Utrecht 107.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 38.394 positieve tests. Dat is weliswaar het hoogste aantal sinds 15 april, maar die stijging gaat steeds langzamer. Het aantal nieuwe gevallen ligt 15,8 procent hoger dan de week ervoor. Dat is de langzaamste stijging op weekbasis sinds 2 juni, iets meer dan een maand geleden. Ongeveer twee weken geleden steeg het niveau met meer dan 70 procent per week.
Meer dan 800 coronapatiënten in ziekenhuizen
Ziekenhuizen behandelen momenteel 828 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Voor het eerst sinds 2 mei, iets meer dan twee maanden geleden, komt de bezetting boven de grens van 800 mensen uit.
Vooral de verpleegafdelingen hebben het steeds drukker. Die vleugels verzorgen momenteel 789 mensen die positief zijn getest op het virus. In drie weken tijd is dat aantal bijna verdubbeld. Op de intensive cares stijgt de drukte de laatste week ook. Daar liggen nu 39 mensen met corona, bijna twee keer zo veel als twee weken geleden.
De laatste twee weken belandden steeds meer mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen 24 uur zijn 124 mensen nieuw opgenomen op de verpleegafdelingen, het hoogste aantal sinds 15 april.
De ziekenhuiscijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die als een direct gevolg van hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het RIVM heeft dat onderscheid wel. Daaruit komt naar voren dat er daadwerkelijk meer mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis belanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet rekent op nieuwe vaccinatieronde in najaar: ‘Kans is reëel’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe coronavaccinatieronde ‘vroeg in het najaar’. Het is nog onduidelijk of iedereen die wil dan weer een prik krijgt, maar minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) noemt de kans op een nieuwe vaccinatiecampagne ‘reëel'. -
Taakstraffen voor ontploffing carbidkanon waarbij alle ramen van hotel werden verpulverd
Voor het afvuren van een carbidkanon in Joure heeft de rechtbank in Leeuwarden vrijdag tien mannen veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. De rechtbank achtte het niet nodig om daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden op te leggen, zoals door het Openbaar Ministerie was geëist. De mannen waren niet bij de uitspraak aanwezig. -
Tropische 30 graden aangetikt, ook na hittegolf blijft het mooi zomerweer
Het worden tropische dagen voor wie de zomervakantie doorbrengt in eigen land. Volgens de meteorologen komt er voorlopig nog geen einde aan de warmte en blijft het ook na de hittegolf, die in de loop van volgende week waarschijnlijk eindigt, mooi weer. Ook de droogte houdt de komende periode aan, voorlopig valt er nauwelijks regen. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Wanhopige long covidpatiënten vluchten naar buitenland, kan Nederland iets doen?
Wanhopige patiënten met langdurige coronaklachten wijken uit naar het buitenland omdat daar nieuwe behandelingen mogelijk zijn. Gaan ziekenhuizen in Nederland deze therapieën ook aanbieden? „De wetenschappelijke onderbouwing is nog onvoldoende.”
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUMmet video
Kuipers belooft covidplannen per sector in juli na felle kritiek horeca- en evenementenbranche
Met een opkomende zomergolf ruziën de horeca- en evenementensector met het kabinet over covidmaatregelen. De politiek eist plannen, maar ondernemers kaatsen de bal terug: zorg zelf eerst voor meer ziekenhuisbedden en vaccinatiehallen. Begin juli moeten de sectorplannen klaar zijn. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.