Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Kort geding Greenpeace tegen kolencentrales

Greenpeace spant een kort geding aan tegen drie kolencentrales: RWE, Engie en Uniper. Volgens de milieuorganisatie gebruiken de energiebedrijven bij de bijstook van zogenoemde biomassa hout dat niet gegarandeerd duurzaam is.

Daarmee zouden ze afspraken schenden die ze hebben gemaakt met Greenpeace en drie andere milieuorganisaties. Greenpeace had al een ultimatum gesteld maar daarop gingen de bedrijven niet in. De organisatie probeert ze nu via de rechter te dwingen de gemaakte afspraken na te komen.

In 2013 werd bij de onderhandelingen over het energieakkoord een compromis bereikt over het bijstoken in kolencentrales van biomassa, een verzamelnaam voor plantaardig en dierlijk materiaal, zoals gft-afval, mest en hout. Volgens Greenpeace stemden de bedrijven destijds in met de voorwaarden voor de duurzaamheid van het bij te stoken materiaal.

Strenge afspraken nakomen

Volgens directeur Joris Tijssen van Greenpeace Nederland zijn er niet voor niets strenge afspraken gemaakt. ,,Die moeten nagekomen worden, anders kan er kaalslag plaatsvinden en dat is onacceptabel.” Het geding dient in Amsterdam.

RWE zegt in gesprek met Greenpeace te blijven. ,,Onze intentie is om er samen uit te komen zodat we de duurzaamheid van de biomassa goed kunnen borgen.’’ Ook Uniper zegt te blijven overleggen met de milieuorganisatie. ,,Wij komen vandaag al om tafel om over de komma’s en punten te spreken. Het is spijtig dat Greenpeace deze weg kiest.’’ Engie gaf geen commentaar en zegt de dagvaarding af te wachten.