De terrassen blijven nog even leeg.
Volledig scherm
De terrassen blijven nog even leeg. © ANP

Koninklijke Horeca Nederland: Begrip voor maatregelen, maar zorgen zijn groot

De brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland heeft ‘alle begrip’ voor het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen met nog eens drie weken te verlengen, maar maakt zich grote zorgen over de financiële gevolgen. 

De verlenging betekent dat ook restaurants en kroegen in ons land nog tot zeker 28 april de deuren gesloten moeten houden, en mogelijk langer. ,,De nieuwste cijfers van het RIVM bevestigen de ernst van de situatie’’, reageert Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland. ,,Gezondheid blijft de eerste prioriteit, maar het is te wel hopen dat snel een pakket aan maatregelen volgt”, vult hij aan.   

Quote

De cijfers van het RIVM bevestigen de ernst van de situatie

Robèr Willemsen, KHN

De voorzitter van KHN maakt zich grote zorgen over de impact die de maatregelen gaan hebben op de horecabedrijven. Zeker tienduizenden bedrijven staat nu al het water al aan de lippen. De vaste lasten van ondernemers lopen door, terwijl hun inkomsten in een klap zijn weggevallen. Zijn vrees is dan ook dat er veel faillissementen zullen volgen. Eerder schatte de branchevereniging de schade al op pakweg 5,1 miljard euro. 

,,Het is goed dat horecaondernemers bij het noodloket terechtkunnen, maar daarmee zijn ze nog niet gered", zegt Willemsen. Intussen voeren KHN gesprekken met vastgoedeigenaren om de huurpenningen tijdelijk stop te zetten. Ook probeert de brancheorganisaties leveranciers en andere partijen zover te krijgen dat schulden kwijt gescholden kunnen worden. 

  1. Opnieuw medewerker fokkerij besmet door nerts; brandbrief dierenartsen naar minister Schouten
    PREMIUM
    Video

    Opnieuw medewerker fokkerij besmet door nerts; brandbrief dierenart­sen naar minister Schouten

    Dierenartsen die regelmatig op besmette nertsenbedrijven in de Peel in Brabant komen sturen een brandbrief naar landbouwminister Carola Schouten. Ook de nertsenhouders maken zich grote zorgen. Vanochtend maakte de minister bekend dat er opnieuw een medewerker van een nertsenfokkerij zeer waarschijnlijk door een nerts besmet met het nieuwe coronavirus. Het is het tweede geval waarbij een dier een mens lijkt te hebben aangestoken.