Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de jaarlijkse koninklijke fotosessie in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. © ANP

Koning: Gesprek met Saoedische prins was belangrijk voor mijn vrouw

Het veelbekritiseerde gesprek tussen koningin Máxima en de Saoedische kroonprins Bin Salman was ‘belangrijk voor mijn vrouw’. Dat zei koning Willem-Alexander tijdens het persgesprek na de traditionele fotosessie voor de zomervakantie. 

Koningin Máxima ging zelf niet in op vragen over haar ontmoeting met de Saoedische kroonprins Bin Salman. De koningin stelde dat president Rutte en minister Blok (Buitenlandse Zaken) er al het nodige over hebben gezegd. Koning Willem-Alexander zei niet verrast te zijn door de foto van de ontmoeting, die naar buiten kwam. ,,Dat was vooraf doorgenomen.'' Hij roemde ook het optreden van Rutte en Blok na de ophef. ,,Ik vind het fantastisch dat zij hun ministeriële verantwoordelijkheid op een heel juiste manier ingevuld hebben en daar waar nodig verantwoording in de Kamer hebben afgelegd.’’

Máxima kreeg onlangs veel kritiek, nadat ze een ontmoeting had met de Saoedische kroonprins Bin Salman. De koningin sprak de omstreden prins tijdens de G20-top in Japan. Het gesprek ging over inclusieve financiering en het helpen van vrouwen om ondernemingen op te zetten. De moord op de Saoedische journalist Khashoggi, waar het Saoedische regime verantwoordelijk voor wordt gehouden, kwam daarbij niet ter sprake. VN-rapporteur Agnes Callamard noemde dat ‘meer dan teleurstellend’. Ook in de Tweede Kamer was veel kritiek.

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.