Volledig scherm
De FIOD viel op 8 september vorig jaar binnen bij moskee alFitrah in Utrecht omdat het Openbaar Ministerie vermoedens van witwassen had. © ANP

'Koeweit doneerde miljoenen aan moskeeën in Nederland'

Achttien islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen acht jaar zo'n 10 miljoen euro gekregen van liefdadigheidsinstellingen in Koeweit. Dat blijkt volgens NRC Next uit een vertrouwelijk overzicht van buitenlandse donaties dat de oliestaat onlangs deelde met het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Uit het overzicht blijkt onder meer dat de Utrechtse moskee alFitrah geld ontving van de Koeweitse organisatie Revival of Islamic Heritage Society, zoals AD Utrechts Nieuwsblad in januari 2016 meldde. Die organisatie , die staat op de Amerikaanse terrorismelijst, betaalde in 2012 mee aan een nieuw moskeegebouw voor alFitrah in Overvecht, zo meldt NRC Next op basis van bronnen die het donatie-overzicht van de Golfstaat kennen. In reacties ontkende de moskee de connecties met de stichting

Onderzoek

De Tweede Kamer werd in juli vertrouwelijk geïnformeerd over de Koeweitse donaties. Ze beslaan de periode tussen 2007 en 2015. De geldstromen worden nu onderzocht door verscheidene opsporingsdiensten. Een aantal donaties was nog niet bekend bij de overheid. De werkelijke omvang van de financiering vanuit Koeweit zou veel hoger liggen dan het overzicht vermeldt. Hierin staan alleen giften die afkomstig zijn van liefdadigheidsorganisaties, niet van individuen, aldus de krant. 

Het is voor het eerst dat een Golfstaat Nederland informeert over de omvang van financieringsstromen en de namen geeft van ontvangende organisaties. Tot nu toe wist het kabinet niet hoeveel buitenlands geld er naar Nederlandse moskeeën vloeit.