Volledig scherm
Een van de theorieën voor de knal: een F16 op oefening. © Venema Media

KNMI: Mysterieuze harde knal in Groningen was geen aardbeving. Maar wat wel?

De enorme knal die rond 19.30 uur her en der in de provincie Groningen is waargenomen, was geen aardbeving. Dat meldt het KNMI. Wel registreerde de weerdienst ‘akoestische signalen’ in de lucht die trillingen hebben veroorzaakt.

Volgens RTV Noord zou het kunnen gaan om een harde donderslag omdat er rond die tijd zware onweerswolken boven Groningen hingen. Maar ook een oefening van de luchtmacht is niet uitgesloten. Die oefent tot en met 12 december ook ‘s avonds en ook met F-16's. Eind oktober vloog een straaljager door de geluidsbarrière en dat leidde tot veel meldingen over een harde knal.

Op verschillende plekken in de provincie Groningen werd vanavond een harde knal gehoord en gevoeld. Op de bevingsdetector van RTV Noord kwamen vele tientallen meldingen binnen, van Zuidhorn tot aan Delfzijl en van Eelde tot aan Uithuizen. De meldingen komen onder andere ook uit Groningen, Bedum, Slochteren, Loppersum, Westeremden, Stedum, Ten Boer, Wirdum en Schildwolde. Ze werden allemaal gedaan rond 19.30 uur.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.