Kinderrechtenorganisatie slaat alarm: niet altijd juiste zorg bij uithuisplaatsing
Kinderen en ouders krijgen vaak niet de juiste zorg bij uithuisplaatsing van kinderen. Dat komt onder meer door de lange wachtlijsten in de zorg en het gebrek aan passende hulp, blijkt uit verkennend onderzoek van kinderrechtenorganisatie Defence for Children, die vandaag alarm slaat over het jeugdbeschermingsstelsel.
,,Een uithuisplaatsing is een zeer emotionele en ingrijpende gebeurtenis voor kinderen en ouders”, zegt Eva Huls, advocaat en auteur van het rapport. Afgelopen jaren kreeg Defence for Children meerdere signalen van de Kinderrechtenhelpdesk. Zo zouden kinderen tijdens de eerste fase vaak geen contact met hun ouders mogen hebben. Ook zouden gezinnen niet altijd passende hulp en behandeling krijgen in de periode voor de uithuisplaatsing en daarna.
Het aantal kinderen dat jaarlijks in Nederland niet thuis opgroeit, daalt aan de andere kant nauwelijks. Vorig jaar groeiden 43.000 kinderen niet in hun oorspronkelijke thuissituatie op. Ruim 18.900 kinderen werden via de kinderrechter uit huis geplaatst. Huls: ,,Om het jaarlijkse aantal te verminderen, is passende zorg en begeleiding voor kinderen en ouders nodig. Nederland moet daarom flink aan de bak.”
Onderzoek
Defence for Children voerde naar aanleiding van de signalen een enquête uit onder 95 medewerkers in en om de jeugdbescherming. Onder hen waren onder meer 26 jeugdbeschermers, 22 hulpverleners, 15 pleegzorgmedewerkers en 13 advocaten. Een derde vond dat ouders onvoldoende hulp krijgen voordat hun kind uit huis wordt geplaatst. Juiste hulp tijdens de uithuisplaatsing ontbrak volgens bijna de helft (46 procent). Dat zou onder meer komen door de veelheid aan verschillende betrokken instanties.
Minder dan de helft (46 procent) ziet dat kinderen en ouders tijdens de eerste fase van de uithuisplaatsing doorgaans contact hebben. Ouders en kinderen worden volgens ongeveer de helft van de ondervraagden bij beslissingen over dit contact betrokken.
Om uithuisplaatsingen te voorkomen en het aantal te verminderen, zouden jeugdbeschermers volgens de ondervraagden meer tijd moeten krijgen. Ook zou onder meer moeten worden geïnvesteerd in traumascreening en -behandeling en in het maken van een betere analyse van de problemen die in het gezin spelen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Ik gun alle Russische Dana Internationals, Conchita Wurst’s en Nikkie de Jagers in de dop een ruimer wereldbeeld
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMRechtszaak
Cevat werd 25 keer beschoten toen hij z'n hond uitliet: hij overleed ter plekke
Het is zo’n verhaal dat ook het script voor een aflevering van Flikken Rotterdam zou kunnen zijn. Rotterdammer Cevat Bozdag (58) wordt in de avondschemer tijdens een rondje met de hond voor de ogen van zijn vrouw geliquideerd. Met een kalasjnikov worden maar liefst 25 kogels op haar man afgevuurd. Twee jaar later staan de twee verdachten terecht. Ze doen er het zwijgen toe. -
School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Onderzoek/met video
Veertig procent vindt dat mensen met ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen
Vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Ook vindt 64 procent dat de huisarts hun patiënten op dat ongezonde leven moet aanspreken.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Het ene vermiste lichaam spoelt aan in Maashaven, het andere in Schotland: hoe zit dat?
Het lichaam van Caroline van der Zalm-Wubben werd eind april levenloos gevonden aan de kust van Schotland. De 60-jarige vrouw uit Monster was sinds 10 maart vermist, zij legde een lange weg af voordat ze werd ontdekt. Maar hoe kan het toch dat het ene lichaam in Schotland opduikt en het andere in de haven van Rotterdam of op Texel? ,,De zee geeft en neemt.”