Kan de wolf ons aanvallen? 'Eén keer bijten en dan is hij weg’
De wolf is in Nederland en nou krijgt-ie nog welpjes ook. Tijd voor wat praktische vragen aan Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. ,,Als het gevaarlijk was, waren ze overal in Europa al afgeschoten.”
Delen per e-mail
Is een wolf gevaarlijk, valt hij eigenlijk mensen aan?
,,Nee, in principe niet. Eigenlijk helemaal niet. Een wolf is een vluchtdier. Zodra hij onraad ruikt, is hij weg. En wij als mensen zijn onraad. Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Maar toch, vraagje: stel dat een wolf mij aanvalt, ben ik (1.80 meter, best sportief) dan kansloos? Zoals bij een leeuw?
,,Maar dat gebéurt niet.”
Ja, maar stél...
,,Voor een roofdier is een wolf fysiek een van de stomste. Ik bedoel: een beer heeft grote klauwen waar hij mee kan slaan. En hard ook. Ook katachtigen doen heel veel met hun scherpe klauwen. Maar hondachtigen hebben dat niet, die moeten alles met hun bek doen en dat betekent dat ze moeten samenwerken met elkaar. Dus als één wolf je aanvalt, moet je alleen op die bek letten. En hij is bang van jou, dus hij zal je één keer bijten ter verdediging en dan maken dat-ie wegkomt.”
Een wolf is bang van jou, dus hij zal je één keer bijten ter verdediging en dan maken dat-ie wegkomt
Het slechte imago van wolven komt natuurlijk van alle sprookjesverhalen. Maar is er ook een feitelijke reden waarom mensen toch bang zijn van wolven?
,,Nou, omdat het er natuurlijk verschrikkelijk uitziet als een wolf een schaap heeft verscheurd. Als een vos een kip verscheurt, ziet dat er ook niet fijn uit. Maar een wolf is groter en een schaap ook. Maar dat is met deze wolven niet meer gebeurd sinds ze op de Veluwe zitten. Een wolf richt zich op wild.”
Nu heeft dit wolvenpaar drie, of misschien zelfs meer kleintjes. Waar gaat dit heen?
,,Dat moet blijken. Hoe de wolf in het algemeen zich aanpast aan de omstandigheden in Nederland. We denken dat er niet veel meer plek is dan voor drie à vier roedels voor de Veluwe en enkele tientallen in Nederland. Ze hebben een flink jachtterritorium nodig. Nee, een roedel trekt niet weg, maar als een wolvenjong een puber is, zeg maar, kan die wel wegtrekken naar een volgend gebied, of weer naar het buitenland.”
Trekt een wolf de stad niet in, zoals vossen bijvoorbeeld doen?
,,Nee, dat zien we eigenlijk nooit in Europa. Een vos kan ook uit de voeten met een veel lichter dieet, die eet ook bessen en zo. Maar een wolf heeft echt drie, vier kilo vlees nodig op een dag.”
Zoekt een wolf altijd als jachtterrein een natuurgebied als de Veluwe? Niet bijvoorbeeld een gebied waar vijf schapenboerderijen op een rij liggen?
,,Nee, wat wij zien in Europa is een wolf echt gericht op wild. En schapen zijn ook prima te beschermen tegen de wolf. Kijk, als een wolf echt zo'n gevaarlijk roofdier was voor de mens en zijn gebied, zouden er in Europa allang geen wolven meer zijn. Dan waren ze allang overal afgeschoten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij. -
PREMIUM
Horecaman Hans heeft niets aan zijn zorgsalaris: ‘Wat ik verdien, wordt meteen ingehouden’
Al tien maanden springt horecaondernemer Hans de Beus bij in de zorg. Omdat hij wil helpen, en omdat hij niet alleen maar zijn hand wil ophouden voor steun. Maar dat hij hier onderaan de streep geen cent aan overhoudt, steekt behoorlijk. ,,Het voelt oneerlijk, want ondertussen gaat wel mijn zaak eraan.” -
PREMIUM
Zorgen om mentale gezondheid bij avondklok: ‘De boel wordt thuis op spanning gezet’
Psychologen maken zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van Nederlanders als de avondklok wordt ingevoerd. Vooral alleenwonenden en gezinnen in kleine ruimtes staat een grote uitdaging te wachten. -
PREMIUM
Relatiefilosoof over liefde in coronatijd: ‘Soms moet je juist meer los van elkaar doen’
Van relatiefilosoof Jan Drost (46) verschijnt deze week een bundel van zijn lezersvragen uit deze krant. Hij krijgt nu vooral vragen over hoe je je relatie goed houdt in coronatijd. -
Moordverdachte valt door de mand door reizen zonder treinkaartje
De politie heeft afgelopen week een man in de boeien geslagen die was opgevallen omdat hij zonder kaartje in de trein reisde. Dat ontbrekende vervoersbewijs deed hem de das om. Het trok de aandacht van handhavers van de NS, waarna de gealarmeerde politie ontdekte dat de man gezocht werd voor moord of doodslag.
-
Veluws wolvenstel heeft zeker drie, maar mogelijk zelfs vijf welpjes geworpen
Het wolvenpaar op de noordelijke Veluwe heeft drie welpjes. Dat blijkt uit bewegende beelden die de provincie Gelderland vandaag heeft gepubliceerd. Daarop zijn de welpjes te zien die op verkenning zijn. Deskundigen bevestigen dat het inderdaad gaat om wolven. -
oproep Gooide jij je leven om na het lezen van een boek? Dan zijn we op zoek naar jou
Een boek lezen kan ontspannend zijn, maar het kan je ook inspireren om je leven te veranderen. -
Wolf op Veluwe grijpt reekalf: ‘Ik denk dat ik nooit meer zoiets moois zal zien’
Het was de bedoeling om in alle vroegte herten en zwijnen te spotten, maar in plaats daarvan stonden Benny Pieters uit Epe en zijn vriendin Renée Storm van Leeuwen vanmorgen oog in oog met een jagende wolf. Het roofdier greep voor hun ogen een hertenkalf en ging ermee vandoor.