Volledig scherm
© Ruud Voest

Kampioenschap bommetjes: 'het is gewoon leuk'

Het lokale kampioenschap Bommetje in het Bosbad in Leersum groeit uit tot een traditie. Aan ingewikkelde meetapparatuur doen ze niet.

Het moet gezegd worden: het deelnemersveld is dit jaar matig bezet. Het frisse weer houdt veel springers weg. De afgelopen jaren kon het Bosbad rekenen op dertig tot veertig deelnemers, gisteravond waren het er slechts tien. Het merendeel bestond uit jonge kinderen.

Meedoen is niet moeilijk. Springen van de duikplank en bij de landing zoveel mogelijk water verplaatsen, zoals de speaker op de uitzichtpost het omschrijft. Aan de rand van het bad staat de meetpaal. Badpersoneel staat op de uitkijkpost leest met het blote oog af hoe hoog het water omhoog spat. ,,Het is soms een beetje gokken'', lacht toezichthouder Ilse Rijnsaardt. ,,Het is gewoon leuk, dus geen dure meetapparatuur. Dit is een dorp.'' Maxim de Ridder, een van de drie deelnemers aan de volwassenen categorie, haalde in het verleden meerdere keren het podium. Winnen lukte nooit, tot vandaag. Maar dat had er vooral mee te maken dat de vorige kampioen op vakantie was.

Zijn techniek? ,,Ik gebruik één knie.'' Hij komt regelmatig in het zwembad met zijn kinderen, meestal na werktijd. ,,De kinderen willen dan spelen, ik wil van de duikplank.''

Reuring
Het kampioenschap bommetje geeft wat reuring tijdens de tegenvallende zomer. Tot nu toe was er één warme week; verder was het weer niet om naar huis te schrijven. De medewerkers hoeven zich gelukkig niet te vervelen. Er zijn altijd wel klusjes te doen. Het terrein heeft mooie ligweides en bossages. Vorig jaar werd het Bosbad uitgeroepen tot mooiste buitenbad van de provincie. Het kampioenschap bestaat uit twee rondes. Hoewel de tweede van Maxim naar eigen zeggen dramatisch was, komt hij toch als winnaar uit de bus met een gemiddelde hoogte van 5.6 meter. De beloning is een gratis zwemabonnement voor volgend jaar en een uitnodiging voor het NK Bommetje.

Of de Leersummer gaat, weet nog niet. Maar als hij een serieuze kans op het kampioenschap wil maken, moet hij gaan trainen. Vorig jaar klokte de winnaar 7 meter. Met het krappe deelnemersveld is het toernooi in Leersum snel voorbij. De speaker looft nog maar eens het 'mooiste bad van de provincie' en somt de openingstijden op. Naar verwachting zijn die volgend jaar hetzelfde, voegt hij er aan toe.