Volledig scherm
Thijs H. op zijn inmiddels verwijderde LinkedIn-profielpagina. © LinkedIn

Kabinet: anonieme tiplijn ggz helpt niet

Zaak-Thijs H.Een anonieme tiplijn voor medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg biedt geen omweg voor het strikte medisch beroepsgeheim. Ook bij zo’n meldpunt geldt beroepsgeheim, stelt het kabinet op vragen van het CDA. Die partij eiste uitleg naar aanleiding van de zaak-Thijs H., de drievoudig moordverdachte die bebloed bij een ggz-kliniek aankwam, maar toch kon ontsnappen.

,,Het anoniem melden van een mogelijke misdaad levert ook een doorbreking op van het beroepsgeheim, dus daarvoor gelden dezelfde eisen als voor het op naam melden”, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) in zijn antwoorden.

Het CDA had opheldering gevraagd na een publicatie van deze nieuwssite over  moordverdachte Thijs H. Hij meldde zich vorige maand op de middag na de moorden op de Brunssummerheide met bloed op de kleding voor opname bij de ggz-instelling Mondriaan in Maastricht. Medewerkers trokken ondanks sterke vermoedens van H.’s betrokkenheid niet aan de bel. Pas toen hij een dag later voor de tweede keer wist te ontsnappen uit de gesloten afdeling werd het beroepsgeheim doorbroken en de politie ingeschakeld.

‘Delen moet’

CDA-Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Joba van den Berg pleitten daarna voor versoepeling van het beroepsgeheim, ook opperden ze de mogelijkheid om desnoods een anonieme tiplijn in te stellen voor ggz-medewerkers die weet of vermoedens hebben van ernstige strafbare feiten. ,,Je kunt niet zonder meer alles delen, maar er móet ruimte zijn om informatie in zulke gevallen uit te wisselen”, zei van Toorenburg

Volledig scherm
Bloemen bij de plek waar een 56-jarige vrouw op gewelddadige wijze om het leven is gekomen in Den Haag. © ANP

Blokhuis weigert inhoudelijk in te gaan op de zaak-Thijs H., maar stelt in het algemeen dus wel dat een anonieme tiplijn niks oplost. Ook binnen de huidige regels is het mogelijk om het geheim te doorbreken: ,,Binnen de regels van het medisch beroepsgeheim zijn er dus – zeker als het gaat om cruciale informatie – zeker mogelijkheden om informatie te delen.” Of dit juist is toegepast in de zaak-Thijs H. moet nog blijken, op verzoek van Mondriaan loopt er onderzoek naar de handelswijze. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekijkt de zaak. CDA-Kamerlid Van den Berg hoopt dat artsen en behandelaars nu zelf ,,de discussie starten of er met de huidige kaders balans is tussen de belangen van de patiënt en die van de slachtoffers en nabestaanden.” 

Thijs H. (27) zit vast op verdenking van de moord op drie wandelaars, in Den Haag en Heerlen. Zij werden begin mei neergestoken toen ze hun hond uitlieten. H. werd na verspreiding van zijn naam en foto opgepakt in Margraten. Hij ontkent betrokkenheid bij de moorden.

Nabestaanden

Advocaat Sébas Diekstra staat de nabestaanden bij van de 56-jarige vrouw die in Den Haag werd doodgestoken. Diekstra gaat niet in op ontwikkelingen in de zaak, maar laat wel weten de discussie over het beroepsgeheim  ‘nauwgezet’ te volgen.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.