Justitie VS: Prins Andrew werkt niet mee aan Epstein-onderzoek

videoDe Amerikaanse justitie wil de Britse prins Andrew graag horen in de misbruikzaak tegen Jeffrey Epstein, maar de prins geeft niet thuis. Dat zegt een officier van justitie in New York. Openbaar aanklager Geoffrey Berman zei dat prins Andrew niet antwoordt en de FBI nog geen enkele medewerking heeft verleend. Dat berichtte de krant The Guardian.

De prins ligt al jaren onder vuur door zijn langdurige vriendschap met de steenrijke Epstein, die inmiddels is overleden. Eerder werd de miljardair in Florida tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Hij werd afgelopen zomer opnieuw door justitie vervolgd, ditmaal in New York wegens zwaardere aanklachten over een pedofiel seksnetwerk dat hij zou runnen. Hij pleegde in augustus in een zwaar bewaakte gevangenis in Manhattan zelfmoord. 

Andrew wordt al jaren gelinkt aan de praktijken van Epstein. De laatste zou minderjarige vrouwen opdracht hebben gegeven om seks te hebben met machtige mannen uit de kring rond hem, onder wie de prins. Een van de slachtoffers, Virginia Giuffre (meisjesnaam: Roberts ), wees Andrew in de rechtbank in 2014 al aan als misbruiker. Het misbruik zou onder meer in 2001 hebben plaatsgevonden. De toen 17-jarige Roberts zou 15.000 dollar hebben gekregen van Epstein, nadat zij seks had gehad met prins Andrew. Roberts, inmiddels 36 en moeder van drie kinderen, zegt dat ze als minderjarige drie keer gedwongen seks had met de prins. 

Geen overtuigend verhaal

Begin december 2019 gaf Andrew een uitgebreid interview aan BBC Newsnight over de zaak-Epstein. Dat media-optreden kwam hem op veel kritiek te staan. Een overtuigend verhaal had Andrew niet echt. Er bleef bij de televisiekijker vooral twijfel over het geheugen en de gedragingen van deze altijd al wat losgeslagen royal.

Het interview leidde ertoe dat hij zijn koninklijke taken voor onbepaalde tijd heeft moeten neerleggen. Andrew werd sindsdien zorgvuldig buiten de schijnwerpers gehouden. Op 19 januari van dit jaar vergezelde de middelste zoon van koningin Elizabeth zijn moeder naar de kerk, wat lijkt op het begin van terugkeer in het openbaar. 

Volledig scherm
Prins Andrew wordt aangerekend ‘nul medewerking’ te verlenen aan het onderzoek in de misbruikzaak rond Jeffrey Epstein. © AFP
Volledig scherm
Prins Andrew tijdens het veelbesproken interview met de BBC. © AP
  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.