Justitie: Omstreden column Elfie Tromp over Urk niet discriminerend

De veelbesproken column over Urk die Elfie Tromp vorige maand voordroeg op NPO Radio 1 is niet discriminerend. Tot die conclusie kwam het Openbaar Ministerie (OM) na het bestuderen van de tekst. De columniste wordt dan ook niet vervolgd. Dat meldt het OM vandaag.

In haar column liet Elfie Tromp zich zeer kritisch uit over de bewoners van Urk naar aanleiding van de uit de hand gelopen ruzie in het vissersdorp. Bij die ruzie werd het huis van een inwoner met Marokkaanse roots bestormd. In haar verhaal legde Tromp de schuld van de escalatie bij Geert Wilders. Daarnaast zei ze dat ‘de dijken moeten worden doorgestoken.’

‘Walgelijk’

Geert Wilders noemde de column ‘te walgelijk voor woorden’ en de burgemeester van Urk, Pieter van Maaren, vertelde ‘bijzonder geraakt’ te zijn. Hij sprak direct uit juridische stappen te onderzoeken. Het OM stelde een onderzoek in.

Het Openbaar Ministerie heeft daarop de tekst bestudeerd, maar komt tot de conclusie dat de gehele tekst onder de vrijheid van meningsuiting valt vanwege het karakter van de column. De uitlatingen werden gedaan in het kader van het maatschappelijk debat, aldus het OM in een verklaring.

‘Satirisch’

De uitingen over Geert Wilders zijn volgens het OM ‘onzorgvuldig te noemen’ aangezien ze refereren aan een voorval dat niet op Urk had plaatsgevonden. ‘Naar de aard van de journalistieke vorm zijn ze satirisch en prikkelend en gedaan in een maatschappelijke context. Om deze redenen vallen ze niet onder het bereik van het strafrecht.’

Het OM heeft ook gekeken of uitlatingen in de column zijn aan te merken als opruiing. Ook hierbij is de conclusie dat dit niet het geval is.

Volledig scherm
Elfie Tromp tijdens het uitspreken van haar column op Radio 1. © Screenshot
  1. Universiteiten en hogescholen verplaatsen tentamens wegens ov-staking

    Universi­tei­ten en hogescho­len verplaat­sen tentamens wegens ov-sta­king

    Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking kan niet gegarandeerd worden dat studenten en personeel de onderwijsinstellingen kunnen bereiken. De Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg laten de tentamens gewoon doorgaan. ,,Helaas kan het niet anders. We hopen iedereen op tijd te waarschuwen.”