Justitie eist hoge straffen: levenslang tegen Taghi en vier andere verdachten
MARENGO-PROCESHet Openbaar Ministerie eist levenslang tegen Ridouan Taghi (44). Ook voor vier van zijn medeverdachten is de hoogste straf gevraagd. De overige verdachten hoorden strafeisen tot maximaal 26 jaar. Lees onderaan dit artikel ons liveblog terug.
Het hing al tijden in de lucht: een strafeis in letters in plaats van cijfers. Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces, maakte zich er in elk geval al geruime tijd weinig illusies over. ,,Als de rechter mij gewoon morgen levenslang geeft: ok, so be it. Next case,” zei hij al bij zijn eerste verhoor in januari 2020.
Dinsdag formuleerde het Openbaar Ministerie de strafeisen tegen Taghi en vijftien van zijn zestien medeverdachten. De beklaagden, hun advocaten en een grote afvaardiging van de pers waren aanwezig om de eisen aan te horen. Ook aanwezig op de publieke tribune: een afvaardiging van de landelijke top van het Openbaar Ministerie.
In de visie van justitie vormde elke verdachte een onmisbare schakel in de criminele organisatie die het plegen van moorden tot doel had. Ridouan Taghi gold als de onbetwiste baas. Hij was dé leider en joeg ál het geweld aan. ,,Hij is niet alleen de opdrachtgever, maar hij is ook bij de uitvoering nauw betrokken. Hij bepaalt ook op welke manier het slachtoffer moet worden doodgeschoten. Bij Taghi komen alle lijnen van de moorden samen.”
Hoge prijs
De groepering rondom Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor zes voltooide moorden, vier pogingen daartoe, vier voorbereidingen van moorden en het voorbereiden van een explosie in een spyshop in Nieuwegein.
De zaak kwam in een stroomversnelling toen Nabil B., die behoorde tot het middenkader van de organisatie, overstapte naar justitie. Hij legde een uitgebreide reeks verklaringen af over de organisatie van Taghi. Dit deed hij nadat hij klem was komen te zitten toen bij een mislukte liquidatie per ongeluk een bekende van hem was doodgeschoten.
Volgens de officier van justitie handelde B. vooral uit eigenbelang. ,,Maar mede dankzij hem is een aantal moorden opgelost.” In ruil voor zijn rol als kroongetuige vroeg het Openbaar Ministerie 10 jaar gevangenisstraf: de helft van de straf van 20 jaar die zonder zijn biecht tegen hem zou zijn gevorderd.
B. betaalde een hoge prijs voor zijn rol als kroongetuige. Eerst werd zijn onschuldige broer doodgeschoten (maart 2018). Later volgden zijn advocaat Derk Wiersum (september 2019) en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries (juli 2021).
Hoewel die moorden niet in het Marengo-proces behandeld worden, hangen ze als een grauwsluier over de zaak. Ook tijdens het requisitoir werd meermaals aan de moorden gerefereerd.
Rechterhand
Naast Ridouan Taghi hoorden ook Achraf B., Mohamed Razzouki en de broers Mao R. en Mario R. levenslang tegen zich eisen. De overige verdachten moeten, volgens het Openbaar Ministerie, veroordeeld worden tot stevige straffen. Voor hen vroeg justitie gevangenisstraffen tot 26 jaar. Eigenlijk hadden de aanklagers tegen hen de maximale gevangenisstraf van 30 jaar cel willen vorderen, maar om juridische redenen moeten daar oude straffen van worden afgetrokken die ze al in andere processen kregen voor andere misdrijven.
De strafzaak tegen Taghi’s vermeende rechterhand Said Razzouki, die lang voortvluchtig was en pas in december vorig jaar vanuit Colombia aan Nederland werd overgeleverd, werd naar een later tijdstip in het proces geschoven. Ook tegen hem zal uiteindelijk levenslang worden geëist, zodra zijn dossiers zijn behandeld, waardoor het aantal maximale strafeisen op zes zal uitkomen.
Het is nu aan de advocaten van de verdachten om verweer te voeren tegen de beschuldigingen. Dat doen ze in het najaar. De uitspraak in het Marengo-proces staat gepland voor 2023.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ook in deze nutteloze werken werden miljoenen euro's gepompt, zonder enig resultaat
Gewijzigde plannen, financiële problemen of simpelweg niet bruikbaar. Nederland kent meerdere miljoenenprojecten die uiteindelijk geen functie hebben of die zelfs nooit hebben gehad. -
Bizar beeld uit Rotterdam: stip in de lucht blijkt koorddanser tussen twee torens
Verbazing alom in Rotterdam maandagavond. Tussen de Zalmhaventoren en De Rotterdam, over de Nieuwe Maas, was op grote hoogte een lijn gespannen. Niet veel later steeg de verbazing toen een klein stipje waarneembaar was. Het bleek een koorddanser die zich langzaam van de ene naar de andere kant van de rivier bewoog. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?
-
Schorpioen kruipt in koffer van vakantieganger en reist van Kroatië naar Nederland
Een Nederlandse vakantieganger is zich deze week ongetwijfeld rotgeschrokken toen ze bij terugkomst uit Kroatië een wel heel aparte vondst deed in haar koffer. De toeriste trof namelijk een schorpioen aan en hield zo een bijzonder souvenir over aan de trip. -
Prinses Amalia ziet ‘nu’ af van lidmaatschap Amsterdams corps
Prinses Amalia ziet op dit moment af van lidmaatschap van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (ASC/AVSV). -
PREMIUM
Geen nabestaande durft naar de door geweld omgeven liquidatiezaak Marengo te komen
In de afgeladen ‘bunker’ in Amsterdam-Osdorp begonnen de aanklagers woensdag hun extreem uitvoerige requisitoir in liquidatiezaak Marengo, tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Aan het slot ervan, op 28 juni, zullen ze levenslang eisen tegen de hoofdverdachten.