Volledig scherm
De buit is een professionele camera die is te zien op deze door de politie verspreide foto. © Politie

Journalisten EenVandaag bedreigd en van dure camera beroofd in Amsterdam

Twee journalisten van EenVandaag zijn vanmiddag in Amsterdam overvallen. Ze werden bedreigd met een wapen en van hun camera beroofd. 

Het gebeurde rond 15.45 uur op de Albert Camuslaan in Amsterdam Zuidoost; twee mannen bedreigden de cameraploeg, stalen de professionele camera en gingen er op een scooter vandoor.

,,Het gaat goed met ze, maar ze zijn erg geschrokken en heel erg boos”, aldus hoofdredacteur René van Brakel. ,,Ze waren al de hele dag op pad en waren net klaar met filmen in de Bijlmer. Ineens kwam er een scooter op ze af en werden ze door een man met een pistool bedreigd.”

De daders, twee mannen, gingen er vervolgens vandoor op de scooter. De verslaggever en cameraman bleven fysiek ongedeerd. Wel zijn ze al het gefilmde materiaal kwijt, net als de camera, die vele duizenden euro’s kost.

Of EenVandaag extra maatregelen gaat nemen wat betreft de veiligheid, kan Van Brakel niet zeggen. ,,Daar gaan we het maandag verder over hebben. Maar het is natuurlijk wel verschrikkelijk dat de vrije nieuwsgaring op deze manier zo abrupt wordt belemmerd. Het is in elk geval zeker niet zo dat we niet meer in de Bijlmer gaan filmen als we dat willen.”

De politie wilde eerst niet zeggen van welk medium de journalisten zijn, maar EenVandaag maakte dat later zelf bekend.

De politie roept getuigen op zich te melden. 

Politie Amsterdam eo on Twitter

Cameraploeg in Zuidoost beroofd. Kijkt u uit naar twee jongens op een scooter, met een grote, professionele tv-camera? Bel voor tips met 0900-8844.

Burgernet N-Holland on Twitter

AMSTERDAM: Ivm een overval omg. Albert Camuslaan zoeken wij: 2 man op rood/zwarte scooter zonder kenteken, geen helm, do. jassen. Zelf geen actie! Tips? Bel nu 112 https://t.co/06JPXMIjBO

 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.