Volledig scherm
Peter R. de Vries tijdens een persconferentie van het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg over de doorbraak in het onderzoek naar de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. © ANP

'Jos Brech is weloverwogen naar Spanje gegaan'

Jos Brech heeft zich bewust schuilgehouden bij een Spaans dorp op enkele tientallen kilometers van Barcelona. De verdachte van de moord op Nicky Verstappen is daar weloverwogen naartoe gevlucht, zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de familie bijstaat. 

Brech zat daar afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met dakloze mensen. ,,Jos wist heel goed dat hij werd gezocht. Hij is ook niet naar Nederland gegaan toen zijn moeder overleed en wist dat hij voor dna-onderzoek naar Nederland moest komen'', zei De Vries op NPO Radio 1.

Hij houdt er rekening mee dat Brech zich beroept op zijn zwijgrecht. Nicky verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. ,,Op de bewuste avond was hij op 100 meter afstand. Ik kan me niet voorstellen dat hij nog met een verhaal komt dat dit kan ontzenuwen.''

Wanneer Jos Brech door Spanje wordt uitgeleverd aan Nederland, is nog niet bekend. Volgens De Vries heeft hij nog geen advocaat.