Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Jinne (3) verliest vingertopje door vlijmscherpe handdoekhaak: 'Haal ze uit de handel!'

De 3-jarige Jinne uit het Gelderse Winterswijk is afgelopen weekend haar vingertopje verloren, doordat zij met haar vinger is blijven haken in een stalen handdoekhaakje. Haar ouders pleiten ervoor de gevaarlijke, vlijmscherpe haken uit de handel te halen. ,,Dit soort drama's moet worden voorkomen.''

Zaterdagavond even na half acht hoort vader Robert Berenschot geschreeuw uit de keuken. Zijn dochter Jinne pakt er een beker melk, maar als Robert de keuken instapt, ziet hij zijn dochter in paniek en de vloer vol bloed. Jinne is een stukje vinger kwijt; ze heeft zich bij het afstappen van het trapje vastgehouden aan het handdoekhaakje. Haar vinger is blijven haken in de inkeping en door het scherpe staal afgesneden.

Quote

In de paniek belde Robert eerst 122 in plaats van 112.

Imke te Selle, Moeder

,,Enorm schrikken natuurlijk, in de paniek belde Robert eerst 122 in plaats van 112’’, zegt moeder Imke te Selle. Toen hij eenmaal het goede nummer had gedraaid, was de ambulance er in drie minuten om de kleuter naar ziekenhuis te brengen. Maar het net onder de nagel afgesneden vingertopje was toen nog niet gevonden. Tot werd gekeken bij het handdoekhaakje. ,,Daar lag het topje op het puntje van de handdoek die er in hing'', zegt Te Selle.

Het stukje vinger werd meteen achter Jinne aan naar het ziekenhuis gebracht, waar ze met spoed is geopereerd door de plastisch chirurg. Die zette het topje er weer aan. ,,Heel fijn, maar we weten pas vrijdag of de vinger goed is aangehecht. Als dat niet zo is, moet het stukje er alsnog af en moet Jinne zonder vingertopje door het leven'', zegt Te Selle.

Waarschuwing

Volledig scherm
Doordat ze bleef haken in het gat van een vergelijkbaar handdoekhaakje als dit is Jinne (3) uit Winterswijk haar vingertopje verloren. © PR

Zij en haar vriend Robert hebben meteen alle gelijksoortige haakjes (zie foto hieronder) uit huis gehaald. Op Facebook vragen ze andere ouders dat ook te doen, om een zelfde drama bij hun kinderen te voorkomen. Daarnaast gaat Robert winkels rond die de haakjes verkopen om te vragen ze uit de schappen te halen.

Dat deze stalen haakjes onveilig zijn bleek al in 2010. Toen haalden bouwmarkten Gamma, Karwei en Praxis deze haakjes uit de winkel. 'Het product bevat scherpe randen en kan, als het op hoogte van kleine kinderen is geplaatst en er geen handdoek in de haak hangt, ernstige beknellingen aan een vinger opleveren', schreef de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) destijds. Ook toen raakten kinderen gewond aan de vlijmscherpe haakopening.

De bouwmarkten verkopen deze specifieke ophanghaken sindsdien niet meer, maar andere winkels wel en ook op internet zijn ze nog makkelijk te bestellen.

De NVWA kon nog niet zeggen of de haakjes na dit nieuwe incident definitief uit de handel worden genomen.