Jetten: nieuwe kerncentrales liefst in Borssele, anders Maasvlakte
met videoDe twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen komen bij voorkeur in Borssele te staan, maar energieminister Rob Jetten houdt de optie van de Maasvlakte nog open. Het kabinet maakt op zijn vroegst eind 2024 een definitieve keuze voor de locatie, nadat de gevolgen voor de omgeving in kaart zijn gebracht.
De nieuwe centrales zijn nodig om te voorkomen dat Nederland in de toekomst te weinig energie voorhanden heeft. Het kabinet wil ook dat de huidige kerncentrale in Borssele langer openblijft dan 2033, zoals nu het plan is. Volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) is kernenergie ook nodig, omdat daarbij weinig CO₂ vrijkomt.
De nieuwe centrales ziet het kabinet het liefst in Borssele verrijzen. Daar is voldoende ruimte voor de bouw en is al kennis en infrastructuur aanwezig voor bijvoorbeeld de afvoer en opslag van nucleair afval. Nadeel van Borssele is dat er een extra hoogspanningsnet moet worden aangelegd, om de energie die wordt opgewekt met de nieuwe centrales te kunnen doorleveren naar de rest van het land. De reden dat netbeheer Tennet heeft aangegeven dat de Maasvlakte een betere locatie is, is omdat daar al de nodige infrastructuur ligt. Nadeel van de Maasvlakte is volgens Jetten weer dat daar de bouwruimte beperkter is.
In 2035 klaar
De nieuwe kerncentrales moeten in 2035 klaar zijn en dan tot 13 procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie verzorgen. Eind volgend jaar wordt definitief besloten waar de centrales komen. In 2024 wordt dan een keuze gemaakt voor het bedrijf dat de centrales gaat bouwen. Dat wordt in elk geval geen Russisch of Chinees bedrijf, laat het kabinet weten.
Het kabinet heeft zo’n 5 miljard euro gereserveerd voor de bouw van de centrales. Mogelijk wordt de overheid deels eigenaar van de nieuwe centrales, die keuze is nog niet gemaakt.
Niet in Groningen
De nieuwe centrales komen in elk geval niet in de Groningse Eemshaven. Die locatie stond ook lang op de nominatie, maar is definitief afgevallen. Het kabinet belooft dat het bij de uiteindelijke keuze voor de bouwlocatie zal kijken naar draagvlak onder de bevolking.
Lees alles over de plannen voor nieuwe kerncentrales in ons dossier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim 43 miljoen boeken in 2022 verkocht, maar het Nederlandse boek wordt minder populair
In de afgelopen tien jaar zijn er niet eerder zoveel boeken verkocht als in 2022. In totaal werden ruim 43 miljoen boeken (alle talen, fysiek en e-boeken) aangeschaft. Vooral niet-Nederlandse boeken worden steeds populairder, blijkt uit cijfers van Stichting Collectieve Propaganda van Het Nederlandse Boek (CPNB). -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Huisartsen stemmen alsnog in met zorgakkoord: ‘Nu samen verder’
Huisartsen hebben alsnog besloten het Integraal Zorgakkoord (IZA) te ondertekenen. Tot nu toe talmden de artsen daar nog mee, omdat ze niet zo geloofden dat ze de zo gewenste extra tijd voor hun patiënten zouden krijgen en evenmin geloof hadden in de financiering daarvan. In september ondertekenden elf andere zorgpartijen het akkoord al. -
Nieuw ontvangstcentrum voor asielzoekers in Alkmaar moet Ter Apel ontlasten
Het voormalig Belastingkantoor in Alkmaar moet een nieuwe ontvangstlocatie voor asielzoekers worden. Zo moet het aanmeldcentrum Ter Apel worden ontlast. Daar sliepen afgelopen zomer honderden mensen buiten omdat er binnen geen plek meer was.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
UPDATE
Overleg tussen OM en Extinction Rebellion levert niets op, plan om A12 te blokkeren blijft
Het overleg tussen Extinction Rebellion en het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag heeft niks opgeleverd. De klimaatactiegroep weigert op verzoek van de gemeente naar het Malieveld uit te wijken en houdt vast aan de plannen om zaterdag rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren. -
PREMIUMmet video
Lux (8) verbreekt op spectaculaire wijze record: ‘Mijn nek begon pijn te doen, dus ik stopte’
De bal eerst op zijn linkervoet, dan weer op zijn rechtervoet en dat maar liefst 5039 keer achter elkaar. Lux (8) uit Amersfoort is balverliefd en wist - zo ver bekend - een nieuw hooghoudrecord op zijn naam te schrijven. ,,Mijn nek begon pijn te doen, dus ik stopte. De volgende keer wil ik de 10.000 halen.”