Volledig scherm
Jenny Douwes, boegbeeld van de blokkeerfriezen, komt aan bij het gerechtshof voor het begin van het hoger beroep tegen de straffen die de rechtbank in Leeuwarden hen vorig jaar oplegde. De groep hield op 18 november 2017 op de A7 drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen die onderweg waren naar de naar de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum. © ANP

Jenny Douwes in hoger beroep blokkeerfriezen: ‘Ik heb niks strafbaars gedaan’

UpdateJenny Douwes blijft er in hoger beroep bij dat ze geen leidende rol had bij de A7-blokkade op de dag van de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum in 2017. Zij wil daarom vrijgesproken worden. ,,Ik heb niks gedaan dat strafbaar is”, zei ze vanochtend tegen het gerechtshof in Leeuwarden.

Volledig scherm
Sympathisanten van de blokkeerfriezen komen aan bij het gerechtshof voor het begin van het hoger beroep. © ANP

Een groep van 33 Friezen zou op 18 november 2017 betrokken zijn geweest bij de wegversperring bij Joure. De rechtbank in Leeuwarden legde hen vorig jaar taakstraffen op van 120 tot 200 uur. Douwes (41) uit Drachten kreeg 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

Zij was niet aanwezig bij de blokkade, maar had volgens de rechtbank vooraf op Facebook opgeroepen tot de versperring en was het boegbeeld. ,,Ik heb toen de opdracht van de politie uitgevoerd en mijn oproep van Facebook verwijderd”, zei Douwes.

Door de blokkade konden bussen met anti-Zwarte Pietdemonstranten niet naar Dokkum. Douwes benadrukt dat een langzaamaanactie het doel was. Het ging haar om de veiligheid van de kinderen in Dokkum. De anti-Zwarte Pietdemonstranten zouden gevaarlijk zijn. Ook de gemeente had hier zorgen over, aldus Douwes.

‘Uit de hand gelopen’

Na het verwijderen van de Facebook-oproep is het volgens haar uit de hand gelopen en zijn anderen actie gaan voeren. ,,Ik had niks met de organisatie van de blokkade te maken. Ik kende niemand van de medeverdachten vooraf. Er was trouwens niks georganiseerd, het was een spontane samenkomst.”

Douwes is blij dat er op de A7 geen ongelukken zijn gebeurd. Van een geslaagde missie wil ze niet spreken omdat er een langzaamaanactie was beoogd en geen blokkade.

Negentien blokkeerfriezen zagen af van hoger beroep, van wie vier op het laatste moment. Voor het proces is vier dagen uitgetrokken.

Vanmorgen was er een handje vol voor- en tegenstanders van Jenny Douwes en de 33 blokkeerfriezen aanwezig voor het gerechtshof in Leeuwarden:

  1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

    Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

    De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak bij de politie.