Je staat met een buffelschedel op Schiphol. Mag dat?
Twee van de drie vakantiegangers weten niet welke douaneregels gelden voor souvenirs van buiten de EU. De douane gaat campagne voeren om duidelijkheid te scheppen.
Delen per e-mail
Daar sta je dan met die imposant bewerkte buffelschedel uit Indonesië op Schiphol. Leuk voor op het dressoir. Mag dat? 80 procent van de Nederlanders denkt van niet. Maar het mag wél, mits-ie goed is schoongemaakt.
En die mooie iPad Pro van Apple mag die zomaar mee uit de Verenigde Staten? Nee, want die kost meer dan 430 euro dus er moet bij de douane belasting over betaald worden. Twee derde van de toeristen weten dat niet.
Nagemaakte merkkleding uit Turkije in de koffer? De helft denkt dat het niet mag, maar als de kleding voor eigen gebruik is dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Bijna de helft van de vakantiegangers houdt ruimte in de koffer vrij voor souvenirs. En ook bijna de helft twijfelde wel eens of de snuisterijen wel of niet mee mogen. Met de campagne ‘Wereldreiziger’ probeert de douane duidelijkheid te scheppen.
Met de app Douane Reizen check je op reis eenvoudig wat mee terug naar huis mag. Twijfel je alsnog? Dan kan een vraag of foto via Facebook of Twitter via #magditmee en de douaniers zoeken het voor je uit.
De souvenirjagers kopen overigens vooral voor zichzelf, blijkt uit het douane-onderzoek. De (schoon)ouders worden in nog niet de helft van de gevallen bedacht met iets leuks. En collega’s in nog geen 4 procent van de aankopen.
De top-10 populairste bestemmingen buiten de EU
1. Turkije
2. Nederlandse Antillen
3. Egypte
4. Verenigde Staten
5. Indonesië
6. Kaapverdië
7. Thailand
8. Marokko
9. Mexico
10. Canada
Verder in het nieuws
-
Ook speciale Nashville-verklaring voor de jeugd: ‘ditmaal willen we misverstanden voorkomen’
De omstreden orthodox-christelijke Nashville-verklaring komt terug in een vereenvoudigde versie. Dat meldt de woordvoerder van de werkgroep. De als anti-homopamflet bestempelde tekst verdween vorige maand in de lade na een karrenvracht aan kritiek van onder meer politici, geloofsgenoten en lhbt-ers. -
100 gele hesjes demonstreren op Media Park Hilversum
Een groep 'gele hesjes' heeft vanmiddag in Hilversum gedemonstreerd bij het gebouw van de NOS. Ongeveer honderd demonstranten liepen van het station naar het Media Park. Ze hadden flyers bij zich met daarop de tekst 'NOS = fake news'. Ook droegen ze Nederlandse vlaggen. -
‘Rechter had zich uit zaak moeten terugtrekken vanwege privé-contact met Joris Demmink’
Een Haagse rechter ligt onder vuur vanwege zijn rol in een vermeende misbruikzaak waarin ook oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink wordt genoemd. Een foto toont aan dat de rechter Jan Wolter Wabeke privécontact had met Demmink. Volgens hoogleraar Theo de Roos had de rechter zich daarom uit de zaak moeten terugtrekken. -
Hulp voor bruiden die trouwjurk in vlammen zagen opgaan
Bruiden die na de brand in een bruidsmodezaak in Lelystad zonder jurk zitten, krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Ex-bruiden bieden hun trouwjurken aan en andere winkels willen ze helpen om snel aan een nieuw exemplaar te komen. Voor de getroffen ondernemers is al een werkplek in een atelier aangeboden. -
PREMIUM
video Hoe ver kom je in Duitsland met de Twentse taal?
Wat gebeurt er als je in Duitsland alleen maar Twents praat? Verstaan de oosterburen je dan, of totaal niet? Laurens ten Den en Bram Agterbos reizen met ons af naar De Pruus voor een (hilarische) steekproef.
-
Granaat op straat in Purmerend
Op de Achterdijk in Purmerend is zaterdag een granaat neergelegd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was opgeroepen na de vondst van een verdacht voorwerp en heeft na onderzoek bevestigd dat het om het granaat gaat. -
Eerste warmterecord 2019 is een feit
We hebben het eerste warmterecord van 2019 te pakken. Aan het begin van de middag werd het in De Bilt 12,6 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 12,5 graden en dateert uit 1998. -
Video Mysterie ontrafeld: Anneke ontmoet de ontvoerders van haar tuinkabouter
Acht maanden lang tastte Anneke van den Berg uit het Brabantse Deurne-Zeilberg in het duister. Wie zat er achter de mysterieuze verdwijning van haar tuinkabouter? Aan de onzekerheid kwam vrijdag een einde. Anneke stond voor het eerst oog in oog met de ontvoerders.