Inval bij Gelderse afvalverwerker wegens fraude met vervuilde grond

VideoDe politie is vanochtend op meerdere locaties binnengevallen bij grondleverancier Vink in Barneveld. Vink wordt ervan verdacht, tussen 2012 tot 2016, grond te hebben ingenomen die niet mocht worden ingenomen. Ook zou het bedrijf  vervuilde grond die wel mocht worden verwerkt niet op juiste wijze hebben gereinigd voor toepassing. Het bedrijf ligt tijdelijk stil.

De ingenomen grond was afkomstig van saneringslocaties die vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën. Het onderzoek richt zich op de hoeveelheid grond die is aangenomen. Justitie schat dat het gaat om enkele duizenden vrachtwagens. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart in het najaar van 2018, naar aanleiding van rapporten van de omgevingsdienst.

,,Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk”, schrijft het Openbaar Ministerie in een persbericht. De verdenkingen: handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte, overtreding van wet bodembescherming en van de Wet milieubeheer.

Volledig scherm
De politie doet inval van Vink. © Persbureau Heitink

Zembla-uitzending

De kwestie kwam op gang na een uitzending van tv-programma Zembla, waarin werd gemeld dat in Barneveldse woonwijken zand was gestort dat volgens een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten de chemische stof styreen zou bevatten. Ruim honderd bewoners hebben Vink, de gemeente en de provincie Gelderland aansprakelijk gesteld voor de schade die zij mogelijk lijden door waardederving. 

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV verklaarde in februari dat 99 procent van de grond die is gebruikt voor de aanleg van wegen en nieuwbouwwijken schoon was. De verdachte partij zand is ruim 9000 ton groot. Veruit het meeste bouwzand is gebruikt bij nieuwbouw in Barneveld en Voorthuizen, maar er is ook zand terechtgekomen in plaatsen als Almelo, Apeldoorn en Laren.

Handreiking aan Vink

Gisteren werd ook bekend dat Vink een strook verontreinigde grond in een nieuwbouwwijk in Barneveld zelf mag onderzoeken. Later zou een extern bedrijf die grond afgraven. De lokale politiek reageert verbaasd op de handreiking aan het bedrijf. De gemeente Barneveld honoreerde vorige week het verzoek van Vink om vóór de sanering grondmonsters te mogen nemen.

Ook hier zou het gaan om styreen, een grondstof voor kunststoffen. De concentratie zou onschadelijk zijn voor mens en dier, maar de gemeente besloot de grond toch te laten verwijderen. De stof verspreidt bij verdamping een onaangename geur en kan in hogere concentraties leiden tot hoofdpijn, irritatie, duizeligheid en misselijkheid. Bij langdurige blootstelling kan de stof zenuwaandoeningen en kanker veroorzaken.

Volledig scherm
Vink Recycling aan de Hanzeweg ligt plat in verband met politieonderzoek. Rechercheurs en agenten lopen af en aan binnen. © AD