Volledig scherm
Het asielzoekerscentrum in Ter Apel. © ANP

IND gaat ‘kansloze’ Moldaviërs die asiel zoeken harder aanpakken

Immigratiedienst IND gaat extra maatregelen nemen om de instroom van ‘kansloze’ Moldaviërs op zoek naar asiel in te dammen. Voor de tweede keer in een week arriveerde gisteren een touringcar vol mensen uit het verre Oost-Europese land bij asielzoekerscentrum Ter Apel.

Volledig scherm
De bus waarmee de Moldaviërs arriveerden © Koninklijke marechaussee

Ongeveer 65 mensen zaten in de touringcar. De bus parkeerde zo’n 500 meter van het Groningse asielzoekerscentrum, waar alle nieuwkomers zich moeten melden. Tientallen passagiers stapten uit om het laatste stukje lopend te overbruggen. Alle inzittenden hebben asiel aangevraagd. Onder de groep Moldaviërs waren veel kinderen.

Hun asielaanvraag is schier kansloos. ,,Asielaanvragen van  mensen uit dat land worden zo goed als nooit gehonoreerd’’, zegt woordvoerster Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk.

Het is de tweede keer in een week tijd dat er een bus Moldaviërs op zoek naar asiel ons land binnenrijdt. Net als bij de eerste bus, waarin twintig Moldaviërs zaten, werd ook de chauffeur van deze tweede bus opgepakt voor mensensmokkel. Enkele dagen dáárvoor werden ongeveer tien Moldaviërs, onder wie vijf kinderen, ontdekt toen ze bij de grens vlakbij Ter Apel liepen. Ook zij hebben asiel aangevraagd. 

Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken de smokkel. De Moldaviërs hadden geen paspoort of ander identiteitsbewijs bij zich, waarmee ze konden aantonen dat ze in Nederland mochten zijn. Sinds een paar jaar hebben mensen uit Moldavië geen visum meer nodig om Nederland en andere Schengenlanden binnen te komen. 

Daardoor is het aantal Moldaviërs dat asiel aanvraagt, hard gestegen. In 2014 deden vijf mensen uit het land een eerste asielverzoek, in 2015 waren het er tien en in 2016 vijftien. In 2017 vroegen ineens 340 Moldaviërs asiel aan en vorig jaar waren het er 830. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen al 635 mensen uit Moldavië hier aan. Daarmee koerst 2019 aan op een verdere stijging. 

Moldaviërs hebben echter amper kans om hier te mogen blijven. Waarom ze het toch massaal proberen, weet Annemiek Bots niet. ,,Kennelijk doet daar een of ander verhaal de ronde over Nederland, of zijn smokkelaars heel erg actief.”

Rondreizen

Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leert de ervaring inmiddels dat de Moldaviërs vaak ‘rondreizen’ door West-Europa, op zoek naar geluk. Het overgrote deel blijkt in andere EU-landen al eerder zonder succes asiel te hebben gevraagd, met name in Frankrijk en Duitsland. 

De kansloze Moldaviërs houden plekken bezet van mensen die terecht om asiel vragen. De vele tientallen aanvragen van de laatste dagen beginnen dan ook problematisch te worden. Eerder is al besloten deze groep met voorrang te behandelen en geen financiële ondersteuning meer te geven bij terugkeer.  Voorheen kregen kansloze asielzoekers bij hun terugreis nog wat geld mee. Dat gebeurt niet meer bij Moldaviërs, om te voorkomen dat ze alleen daarvoor al naar Nederland reizen. 

De IND gaat echter meer maatregelen nemen om de nog steeds groeiende stroom Moldaviërs tegen te houden. Gedacht moet worden aan het versoberen en beperken van opvangvoorzieningen, het gericht toepassen van de mogelijkheid om vreemdelingen vast te zetten en het aanpakken van smokkelaars die de mensen naar Nederland brengen.