In vijf jaar tijd een kwart minder discotheken
Het aantal discotheken blijft keihard dalen. In vijf jaar tijd verdween bijna een kwart van de disco’s blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners. Zware concurrentie van oa dancefestivals en een strenger alcoholbeleid nekt dansgelegenheden.
Delen per e-mail
De jeugd van nu bezoekt liever een dancefestival. Er blijft dan weinig geld over voor de disco
Het aantal dancings kelderde afgelopen vijf jaar van 226 naar 174, een teruggang van 23 procent. Kijkend naar de laatste tien jaar bedraagt de afname zelfs bijna de helft (44 procent), ziet horeca-adviesbureau Van Spronsen. In Rotterdam halveerde het aanbod, in Den Haag verdween tweederde van de discotheken. Amsterdam blijft nog overeind met 11 disco’s. Kijkend per provincie dan verdwenen in Groningen (67 procent) en Limburg (62 procent) de meeste dancings. De schade valt mee in Friesland en Zeeland (minus 30 procent) omdat daar altijd veel jongeren op vakantie gaan.
Als belangrijke oorzaak ziet Van Spronsen ,,de moordende concurrentie” van dancefestivals. Jaarlijks zijn er daar nu zo’n 170 van, tegen 130 vijf jaar geleden. ,,Nederland is het festivalland van Europa,” zegt Guido Verschoor, adviseur bij Van Spronsen. Uit recent onderzoek van ING blijkt dat de gemiddelde besteding op een dancefestival 150 euro is, tien keer hoger dan in de disco. ,,Met dergelijke uitgaven is het logisch dat de jeugd minder naar een disco gaat. Iedere euro kan immers maar één keer worden uitgegeven.”
Concurrentie komt verder van oa poppodia, strandpaviljoens en andere uitgaansvormen. Zo gaan mensen in steden vaker uit in hotelbars. Bedrijven met een dakterras ontdekken dat ze veel klanten kunnen trekken als zee en DJ neerzetten.
Verder lezen na de foto
Volgens Van Spronsen telt ons land inmiddels een veel lagere disco-dichtheid dan België en Duitsland. Bij onze Zuiderburen zijn ondanks minder inwoners (11 miljoen) 2,5 maal zoveel dancings. In Duitsland is 1 op elke 100 horeca-gelegenheden een discotheek, in Nederland slechts 0,4 op de 100. Een verklaring is dat jongeren in België en Duitsland eerder in aanraking komen met alcohol dan in ons land. In België mag bijvoorbeeld met 16 jaar al worden gedronken. In Nederland is de leeftijd afgelopen jaren juist naar 18 gegaan en is het beleid strenger geworden. ,,Dit speelt mogelijk een rol.”
Verbreding
,,Blurring” – vermenging van horeca-vormen - is echter ook een belangrijke oorzaak. Er komen met name in steden steeds meer branchvreemde concepten die club- en dansactiviteiten aanbieden. In Amsterdam zijn inclusief de reguliere disco’s er al veertig van zulke bedrijven, in Rotterdam twintig.
Verschoor: ,,Waar veel discotheken het moeilijk hebben om alleen op vrijdag en zaterdagavond de zaak gevuld te krijgen, zien we steeds meer clubconcepten in de steden die juist verbreding zoeken met activiteiten doordeweeks, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht”. Eten wordt daarbij steeds belangrijker. ,, Zo biedt BAR in Rotterdam een concept met salades, biologische burgers, fish & chips en hotdogs en kan je bij The Butcher Social Club in Amsterdam zelfs uitgebreid ontbijten.”
Al met al verwacht Van Spronsen dat het einde van de daling van de traditionele disco voorlopig nog niet in zicht is. ,,Het businessmodel van bredere concepten is gewoon sterker. Minder in hokjes denken lijkt het credo voor discouitbaters.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frank in quarantaine
Het is tijd voor een monumentje voor onze huisartsen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 397. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Opstappen D66-Kamerlid Sidney Smeets was onvermijdelijk: 'Zijn reactie is dom en immoreel’
Het opstappen van D66-Kamerlid Sidney Smeets was onvermijdelijk nadat verschillende minderjarigen hem eerder deze week ervan betichtten dat hij met ze afsprak en soms seks had. Zelf zei hij dat hij binnen de wet bleef. Maar mannen op leeftijd die afspreken met jongeren moeten snappen dat ze zich op glad ijs begeven, zeggen experts. -
PREMIUM
Gestolen Pokémon-kaarten uit Kampen nu mogelijk op Franse markt: buit tienduizenden euro’s waard
In Opsporing Verzocht zijn vanavond nieuwe aanwijzingen gedeeld over de beroving van Pokémon-kaarten in Kampen, afgelopen december. Zo zou de buit uit tienduizenden euro’s bestaan en begin dit jaar verhandeld zijn in de Franse hoofdstad Parijs. De politie vermoedt dat de Pokémon-kaarten nog circuleren op de Franse markt. -
Politie stelt Amber Alert in gebreke na versturen sms met petitie
Wie zich heeft aangemeld om Amber Alerts te ontvangen kreeg vanochtend de vraag een petitie te ondertekenen. Met die petitie wil Amber Alert voor elkaar krijgen dat het systeem niet verdwijnt, maar de actie valt niet bij iedereen in goede aarde. De politie wil het bedrijf achter Amber Alert in gebreke stellen. -
PREMIUM
Gratis testen voor Nederlandse grensgangers na Duitse inzameling ‘Holland in Not’
Nederlanders die in Duitsland werken kunnen zich bij zeventig Duitse teststraten gratis laten testen op corona. Dat is mogelijk door een initiatief van twee Duitse ondernemers, die de crowdfundingactie ‘Holland in Not’ zijn begonnen.
-
Dreigingsbeeld
NCTV: Zorgen om aanhoudende coronaprotesten
De aanhoudende coronaprotesten in Nederland hebben nog tot ‘relatief weinig extremisme geleid’, maar kunnen wel gaan leiden tot gebruik van geweld. Daarbij vormen vooral ‘onvoorspelbare gevaarlijke eenlingen’ een veiligheidsrisico. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een vanmiddag verschenen analyse van de coronaprotesten in Nederland. -
PREMIUMVIDEO
Geprikte Nederlander pakt niet meer vrijheid: 90 procent leeft ook na vaccinatie de coronaregels na
Het overgrote deel van de Nederlanders dat al geprikt is, houdt zich nog altijd gedisciplineerd aan de coronaregels. Dat blijkt uit peilingen van EenVandaag en ouderenorganisatie Anbo. Het is wel de vraag hoe lang deze ‘burgerlijke gehoorzaamheid’ standhoudt. -
Frank in quarantaine
Ondertussen blijft die grote doos met spuiten maar bijna onaangeroerd
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 395. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.