IMF: Nederlands klimaatbeleid moet strenger
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept Nederland op om zijn klimaatbeleid te versterken. Met het huidige Nederlandse beleid lukt het waarschijnlijk nog niet om aan de nationale klimaatdoelen te voldoen. Ook strookt de Nederlandse koers nu niet helemaal met de Europese klimaatambities die eurocommissaris Frans Timmermans in juli presenteerde.
In een nieuw rapport over de Nederlandse economie noemt het IMF de klimaatagenda van Nederland ambitieus. Maar met al de genomen maatregelen gaat het waarschijnlijk niet lukken om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 en 2050 met respectievelijk 49 en 95 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.
De voorstellen van Timmermans, waarbij de uitstoot in 2030 al met 55 procent verlaagd moet zijn, botsen daarbij soms met het Nederlandse beleid. Om aan de Europese plannen, waaraan nog wordt gewerkt, te voldoen zou op diverse terreinen een koerswijziging nodig zijn.
Groene waterstof en meer toeslagen
De organisatie uit Washington is niet de eerste die dit opmerkt. Hierop wees het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs ook al. Brussel wil bijvoorbeeld het gebruik van grote hoeveelheden groene waterstof verplicht stellen en dat paste volgens het planbureau nog niet goed bij het huidige Nederlandse beleid.
De onderzoekers van het IMF opperen onder meer om toeslagen in te stellen voor de uitstoot van CO2 in de energiesector. Ook zou het belangrijk zijn om emissies in de landbouw harder aan te pakken. Wel vinden de deskundigen het belangrijk dat kwetsbare huishoudens worden beschermd tegen oplopende kosten door de CO2-beprijzing.
Minder belastingvoordeel huiseigenaar
Het fonds geeft aan dat er extra overheidsinvesteringen en goed gecoördineerde planning en regelgeving nodig zijn om de energietransitie in Nederland in goede banen te leiden. Het geld dat het kabinet onlangs op Prinsjesdag vrijmaakte voor klimaatinvesteringen, beschouwen de kenners van het IMF als een stap in de goede richting.
In het rapport komen de deskundigen ook nog met een reeks andere aanbevelingen voor het overheidsbeleid. Veel daarvan zijn al eerder door het IMF genoemd. Zo hamert het instituut er opnieuw op dat huiseigenaren nog te veel belastingvoordelen genieten. Het fonds is er net als De Nederlandsche Bank (DNB) al langer voorstander van om bijvoorbeeld woningbezit en de daaraan gekoppelde schulden fiscaal van box 1 naar box 3 te verhuizen. Huizenbezitters zouden dan net zo veel belasting gaan betalen over hun huis als ze betalen over hun spaargeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Docent Marco ging al 27 keer met zijn klas naar Auschwitz: ‘Dit móeten leerlingen zien’
‘Meer aandacht voor de Holocaust’, klinkt de oproep van de politiek aan het onderwijs. Voor de gedreven geschiedenisdocent Marco Baars is de Tweede Wereldoorlog is al jaren een speerpunt. Hij bezocht Auschwitz 27 keer om er zijn leerlingen de gruwelijkheden uit de geschiedenis met eigen ogen te laten zien. -
PREMIUMmet video
Lux (8) verbreekt op spectaculaire wijze record: ‘Mijn nek begon pijn te doen, dus ik stopte’
De bal eerst op zijn linkervoet, dan weer op zijn rechtervoet en dat maar liefst 5039 keer achter elkaar. Lux (8) uit Amersfoort is balverliefd en wist - zo ver bekend - een nieuw hooghoudrecord op zijn naam te schrijven. ,,Mijn nek begon pijn te doen, dus ik stopte. De volgende keer wil ik de 10.000 halen.” -
Politie kamt scholen Deventer uit na tip over schutter Zwijndrecht: ‘Iemand die erg op hem leek’
Zit je op school, lopen er ineens allemaal politieagenten door de school met kogelwerende vesten. Dat gebeurde donderdag aan het begin van de middag bij het Saxion en Aventus in Deventer. De politie had een tip binnengekregen dat mogelijk de schutter van de schietpartij afgelopen week in Zwijndrecht rondliep op een van de scholen. -
‘Nederlander (78) die al 39 jaar in VS vastzit, komt niet vroegtijdig vrij’
De 78-jarige Nederlander Jaitsen Singh, die al 39 jaar mogelijk onterecht vastzit in de Verenigde Staten, komt niet voortijdig vrij. Dat blijkt uit de zogeheten parole hearing die donderdagavond in Californië is gehouden, zo bevestigt advocaat Rachel Imamkhan tegen Het Parool. -
PREMIUM
Nog steeds oversterfte: waarom sterven er meer mensen dan verwacht?
Voor het derde jaar op rij stierven er in 2022 meer mensen dan verwacht. De net achter ons liggende coronapandemie is één van de redenen, maar wat speelt er nog meer? Waarom sterven er meer mensen dan verwacht?
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.