Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Joost Hoving

Ik bén niet eens Groninger, maar zelfs ík voelde me aangesproken

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Het Nieuwsforum van Langs de Lijn en Omstreken op Radio 1 is een heel fijn programma. Soms mag ik ook aanschuiven, en dat doe ik met veel plezier, omdat er altijd interessante gesprekken worden gevoerd.

Afgelopen vrijdag ging het over de aardbevingen in Groningen. Een ontluisterende discussie tussen drie gasten. In een paar minuten tijd hoorde je alle argwaan van de Groningers bevestigd worden. Die Groningers waren lijdzaam. De overheid kon ze toch helpen verhuizen? De aardbevingen zijn een natuurverschijnsel. Vroeger verhuisde men ook als het water te hoog kwam te staan, zo zei historicus PG Kroeger. ‘Shit happens’, vond ex-politicus Ton Elias. Het kan toch niet zo zijn dat al die mensen daar nog vijftig jaar blijven zitten? Alleen politicologe Kirsten Verdel gaf tegengas.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.