Volledig scherm
De woning in Ruinerwold. © EPA

Huis ‘verborgen’ familie Ruinerwold leeggehaald op verzoek van gezin

De boerderij in Ruinerwold waar een gezin jarenlang ‘verborgen’ heeft gezeten, is vandaag leeggehaald. Dit is gebeurd op verzoek van de bewoners. Een verhuisbedrijf heeft de spullen uit de boerderij meegenomen.

In het huis woonde vader Gerrit Jan van D. met zijn zes kinderen sinds 2010 in afzondering. Het huis werd gehuurd door de Oostenrijker Josef B. 

De persoonlijke spullen van de bewoners worden opgeslagen zolang het nodig is. Het leeghalen van het pand is mogelijk omdat het strafrechtelijk onderzoek op die plek afgerond is. Wel blijft de plek de komende tijd bewaakt. Volgens de gemeente, die de ontruiming bevestigt na berichtgeving van RTV Drenthe, is het pand inmiddels geen plaats delict meer. 

Vorige week woensdag namen de betrokken rechters, de officier van justitie, beide advocaten en een griffier een kijkje bij het huis. Dit gebeurde in een vroeg stadium van het onderzoek omdat het huis van een verhuurder is, die vanaf nu weer eigendom heeft over het pand. ,,Zodra het huis wordt vrijgegeven na het onderzoek door de politie gaat het weer terug naar de verhuurder. Ze wilden daarom voor die tijd kijken.’’ Of het huis nu al is vrijgegeven, is niet bekend. 

Vader Gerrit Jan van D. en de Oostenrijker Josef B. zitten nog zeker negentig dagen in voorarrest. De volwassen kinderen verblijven op een externe, geheime locatie waar zij hulp krijgen van diverse instanties. De politie doet op dit moment onder meer een dna-onderzoek naar de familie. 

Kijk hier naar een overzichtsvideo over de zaak:

 1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
  Poldercrash

  ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

  Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.
 2. Gesprek Rutte en gedupeerden toeslagenaffaire: ouders voorzichtig positief

  Gesprek Rutte en gedupeer­den toeslagen­af­fai­re: ouders voorzich­tig positief

  Steve Kuipers was één van de tweehonderd ouders die vanmiddag naar Rijswijk kwamen om te praten met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën). De gedupeerden konden hun verhaal doen, Rutte heeft zijn excuses aangeboden en er is beloofd dat er meer zal worden gedaan om hen tegemoet te komen. Ouders reageerden positief, al zijn de meesten door schade en schande wijs geworden: ,,Eerst zien, dan geloven.’’
 3. Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Amerikadeskundige Victor Vlam en acteur/regisseur Marcel Hensema zijn 21 januari te gast in De Ochtend Show to go. Victor schuift aan om ons alles te vertellen over het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump dat morgen de laatste fase ingaat en de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. Marcel Hensema komt vertellen over zijn theatervoorstelling ‘In de Hens’, de film ‘Goud’ die draait op het IFFR Rotterdam en de nieuwe serie ‘Hollandse Hoop’ op BNNVara.