Horecabond verbaasd over nieuwe maatregel: ‘Eerder gezegd dat registratie geen optie was’
videoBrancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is verbaasd over de aangekondigde registratiemaatregelen. Horecabezoekers worden vanaf nu bij aankomst gevraagd hun naam en contactgegevens te laten registreren, zodat deze informatie gebruikt kan worden voor eventueel bron- en contactonderzoek.
Delen per e-mail
Als de GGD vaststelt dat er bij een horecagelegenheid meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, kan de zaak voor veertien dagen worden gesloten. Dat meldde minister-president Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het toenemende aantal coronabesmettingen.
Dirk Beljaarts, algemeen directeur van KHN, is verbaasd over de nieuwe maatregel. ,,In een van onze laatste gesprekken met justitieminister Grapperhaus werd ons verteld dat registratie geen mogelijkheid was vanwege de AVG”, zegt hij, verwijzend naar de Algemene verordening gegevensbescherming. De registratie wordt overigens ook niet verplicht, maar vrijwillig.
Beljaarts twijfelt of horecabezoekers erop zitten te wachten hun gegevens te delen. ,,Sommige gasten zullen het een fijn idee vinden, maar er zullen ook gasten zijn die het een belemmering vinden. Zij kunnen bijvoorbeeld vinden dat niemand iets met hun gegevens te maken heeft.”
Strengste regels
Er zullen gasten zijn die het een belemmering vinden
Hij vervolgt: ,,Wij willen er als horeca alles aan doen. We hebben vanaf dag één onze verantwoordelijkheid genomen en hebben te maken met de strengste regels. Dat kost ons veel omzet, maar we vinden dat de horeca veilig moet zijn voor ons personeel en de gasten.”
Beljaarts vraagt zich wel af of de veertiendaagse sluiting van onder meer cafés en restaurants bij meerdere besmettingen een strafmaatregel is, of noodzakelijk voor de volksgezondheid. Horecazaken die besmette gasten binnen hebben gehad, zouden in zijn ogen na het treffen van een paar maatregelen snel weer open kunnen. ,,De focus ligt nu erg op de horeca, terwijl het aantal besmettingen daar niet het hoogst is. De meeste mensen raken thuis of op werk besmet en niet zozeer in de horeca.”
Hij vindt het een goed idee om niet alleen in de horeca, maar op alle plekken waar veel mensen samenkomen een registratieplicht in te voeren. ,,Bijvoorbeeld ook in bioscopen.”
Pretparken
Het veertien dagen sluiten na meerdere besmettingen geldt overigens niet alleen voor de horeca, maar ook voor musea en pretparken. De Efteling maakt zich voorlopig nog geen zorgen over de nieuwe maatregel.
,,Tot op heden – en dat moet ik heel hard afkloppen – hebben wij niet gehoord dat er gasten besmet bleken na een bezoek aan ons park. En er zal heel wat moeten gebeuren voor er een brandhaard ontstaat”, zegt Efteling-woordvoerder Linda Roovers. ,,Wij hebben de afgelopen weken vaak gehoord dat mensen besmet raken in cafés. Daar zitten mensen de hele tijd binnen op elkaar, maar bij ons lopen de mensen veelal buiten rond.”
Tekst loopt door onder de foto.
Mocht het park toch moeten sluiten, zijn de gevolgen groot. ,,Ik hoop met heel mijn hart dat dit niet gaat gebeuren bij ons. Ik kan op dit moment niet inschatten hoe het financiële plaatje eruit zou zien, maar de 67 dagen dat wij dicht waren, hebben ons miljoenen gekost. Reken maar uit: er werken 3500 mensen bij de Efteling en als zij allemaal twee weken thuis moeten zitten...”
Studenten
Rutte maakte vanavond op de persconferentie ook bekend dat de introductieactiviteiten voor studenten mogen doorgaan, maar dan wel in een aangepaste vorm. Onderwijsinstellingen moeten hun activiteiten zo veel mogelijk online organiseren. Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Die fysieke bijeenkomsten moeten in kleine groepen worden gehouden, met een eindtijd van uiterlijk 22.00 uur. Ook mag er geen alcohol worden gedronken.
De minister-president heeft jongeren opgeroepen om mee te denken, maar in deze beslissing over jongeren zijn zij niet betrokken
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is opgelucht dat een deel van de introductieactiviteiten kan doorgaan, maar is kritisch op de wijze waarop het kabinet dit besluit heeft genomen. ,,De minister-president heeft jongeren opgeroepen om mee te denken, maar in deze beslissing over jongeren zijn zij niet betrokken’’, stelt ISO-voorzitter Dahran Çoban. ,,Er wordt nu een nationale beperking opgelegd met weinig ruimte voor maatwerk in de regio, dat gesprek zouden studenten graag aangaan.’’
Het ISO laat weten dat het zich zorgen maakt over de studenten die nu beginnen aan hun studie. ,,Studeren is meer dan het opdoen van kennis achter je beeldscherm en in de boeken; het is juist het moment waarop je veel mensen leert kennen en jezelf ontwikkelt”, zegt Çoban. ,,Zonder binding met studiegenoten, het studentenleven en verenigingen zijn wij bang voor het mentale welzijn en de eenzaamheid van de startende eerstejaars.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VIDEO Ouders maken zich zorgen om lager schooladvies door corona: Laat eindtoets doorgaan
70 procent van de ouders met kinderen in groep 8 hoopt dat de eindtoets doorgaat. Ze vrezen door corona een lager schooladvies voor hun kind. ‘De eindtoets kan een deel van de leerlingen helpen.’ -
VIDEO Gedupeerden: ‘Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog’
Advocaat Vasco Groeneveld laat weten dat zijn cliënten blij zijn met het aftreden van het kabinet. Toch zijn de gedupeerden er hiermee nog niet. ,,Dat gaat over politieke verantwoordelijkheid. Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog.” -
coronacrisis TERUGLEZEN | Brazilië rouwt om meer dan 100.000 doden, aantal besmettingen Suriname stijgt snel
In het Noord-Friese Dokkum zijn zeker veertien mensen besmet door één bezoeker van een thuisfeestje. Volgens de Friese GGD heeft het virus zich voornamelijk verspreid ‘op een terras in de buitenlucht’. Verder is in Parijs en omstreken vanaf maandag 08.00 uur voor personen ouder dan elf jaar het dragen van een mondkapje verplicht in bepaalde drukke zones. Lees hier de laatste ontwikkelingen. -
PREMIUM
VIDEO Peperdure kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar
Duizenden Nederlandse kankerpatiënten hoeven komende jaren minder lang te wachten op behandeling met de nieuwste generatie peperdure medicijnen. Daar hebben kankerspecialisten, de overheid en zorgverzekeraars afspraken met elkaar over gemaakt. -
video Kabinet grijpt (enigszins) in vanwege ‘opmars’ van het virus
Om een tweede lockdown te voorkomen, grijpt het kabinet (enigszins) in met maatregelen die de horeca, het betaalde voetbal en studenten raken. Grote landelijke maatregelen houdt Mark Rutte nog even achter de hand.
-
Oproep op sociale media: brand kaarsje voor Lotte
Almelo lijkt massaal gehoor te geven aan een oproep om zaterdagavond een kaarsje te branden voor de overleden Lotte. -
Man bedreigt ouders en kinderen met ‘pistool’ bij sneeuwballengevecht in Oisterwijk
Een 46-jarige man uit Oisterwijk heeft zaterdag een groepje ouders en kinderen bedreigd dat met een sneeuwballengevecht bezig was. Dat deed hij met een voorwerp dat erg veel op een pistool leek. -
Baasje én hond spoorloos na heftig bijtincident: ‘Neem je verantwoordelijkheid’
HOOG-KEPPEL - Een stuk of tien hechtingen, een drain om het vuil af te voeren, een antibioticakuur en heel veel schrik. ,,En van de pijnstilling is hij inmiddels af”, zegt Amy van Kooten (28) uit Hoog-Keppel over de verwondingen die haar hond Limé opliep toen hij vorige week zondag aan het einde van de middag werd gebeten door een andere hond.