Volledig scherm
Een teek. © Thinkstock

Hoogterecord én laagterecord aantal tekenbeten in 2018

Het jaar 2018 kende een grote piek én een diep dal in het aantal tekenbeten. In de eerste helft van het jaar kreeg Tekenradar.nl een recordaantal meldingen van tekenbeten binnen, maar in de tweede helft van het jaar werden er juist minder dan ooit tevoren gemeld. 

Quote

Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde

Tekenradar.nl

In de eerste helft van het jaar lag het aantal meldingen een derde hoger dan gemiddeld, waarna de hoeveelheid meldingen in juli plotseling sterk afnam. Die neergaande lijn ging de rest van het jaar door en resulteerde in 37 procent minder meldingen dan gemiddeld in de tweede helft van het jaar.  

Het platform Tekenradar.nl, opgericht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University, signaleert dat er over heel 2018 zo'n 8500 meldingen zijn geweest. ,,Dat zijn er ongeveer net zoveel als gemiddeld in de vijf jaar ervoor. Ook op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde.’’

Het recordaantal tekenbeetmeldingen in de eerste zes maanden ontstond volgens het RIVM mogelijk omdat meer mensen naar buiten gingen door het mooie weer en daarmee een grotere kans hadden een tekenbeet op te lopen. 

Het laagterecord valt ook te verklaren door het weer. In de tweede helft van het jaar brak een lange periode van warmte en droogte aan. Teken kruipen onder die weersomstandigheden dieper in de bodem om uitdroging te voorkomen, legt een woordvoerder van het RIVM uit.  

Advies

Voor de komende tijd is er mooi weer voorspeld, waardoor het aantal wandelaars in de natuur waarschijnlijk weer toe zal nemen. Het rijksinstituut adviseert na een bezoek aan een park, bos of de duinen altijd op tekenbeten te controleren. 

Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen. Elk jaar houden 1000 tot 2500 mensen daar langdurige klachten aan over.

Volledig scherm
Wie na een tekenbeet een rode ring of vlek ziet, weet dat hij of zij besmet is. © Thinkstock

Onderzoeker Kees van den Wijngaard van het RIVM raadde eerder aan om allereerst te proberen een tekenbeet te voorkomen. Je kunt een T-shirt met lange mouwen en een lange broek aandoen als je de natuur in trekt. Vermijd struinen door het hoge gras. En stop je broek in je sokken. ,,Het helpt, maar veel mensen willen er niet aan. Zelfs met je broek in je sokken moet je jezelf controleren als je uit het bos of de duinen komt.’'

Met controleren voorkom je echter al een hoop ellende. Kijk vooral warme, vochtige plekken als oksels, liezen en bilspleet goed na, want daar kruipt de teek het liefst naartoe. En een teek komt zelden alleen. ,,Merk je één teek op, zoek dan vooral nog even door.’’

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.