Corrie Voorhuis op bezoek bij Cobi Kloppenburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Corrie Voorhuis op bezoek bij Cobi Kloppenburg. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Hoe ziet een fijne oude dag eruit? ‘Robots zijn de oplossing’

Er komen steeds meer ouderen en eenzaamheid wordt een belangrijk thema. De oplossing ligt bij robots in de huishouding, pratende knuffelkussens, kwispelende kunsthondjes, camera’s die een oogje in het zeil houden. Maar zien de ouderen dat wel zitten? Universiteit Twente doet onderzoek naar de behoeften in ons land en de rest van Europa. Vooraf alvast een inkijkje bij drie ouderen in een Enschedese seniorenflat.

Hoe ziet een fijne oude dag eruit? Met die vraag gaan onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) aan de slag. Daarbij roepen ze de hulp in van lezers van De Twentsche Courant Tubantia. Die kunnen meedenken om de juiste toepassingen te vinden, zodat oud worden leuk blijft en de mens niet wordt verdrongen.

De studie is onderdeel van een groot Europees onderzoeksproject in twaalf landen. Er is 18 miljoen euro voor uitgetrokken. Het onderzoek, Pharaon, ondersteunt zelfredzaamheid, veiligheid, meedoen en erbij willen horen. De UT leidt het onderzoek in Nederland, waarbij onder meer ook Roessingh Research and Development en het Ouderenfonds zijn betrokken.

  1. Onderwijsinspectie neemt rel binnen bestuur Cornelius Haga Lyceum mee in onderzoek

    Onderwijs­in­spec­tie neemt rel binnen bestuur Cornelius Haga Lyceum mee in onderzoek

    De spanningen binnen het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum lopen flink op. Gisteren kwamen berichten naar buiten dat de voorzitter van het schoolbestuur de directeur-bestuurder heeft geschorst. Autoritair optreden, pesterijen en intimidatie zouden daaraan ten grondslag liggen. Een aantal docenten zou daarom zijn vertrokken. De Inspectie van het Onderwijs zegt ook ‘signalen’ te hebben ontvangen over een vermeende bestuurscrisis binnen het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.