Ingehuurde beveiligers bij de ingang van een supermarkt houden een oogje in het zeil.
Volledig scherm
PREMIUM
Ingehuurde beveiligers bij de ingang van een supermarkt houden een oogje in het zeil. © Marcelle Davidse

Hoe risicovol is een bezoekje aan de supermarkt? Viroloog: ‘Niet te paniekerig doen’

Voor veel mensen voelt boodschappen doen tegenwoordig bijna als een roekeloos avontuur. De angst om besmet te raken is groot. Maar hoe risicovol is een bezoek aan de supermarkt? Virtueel boodschappen doen met viroloog Bert Niesters.

Ons sociale leven staat op een laag pitje en het coronavirus dwingt ons tot een geïsoleerd leven, veilig teruggetrokken in ons eigen huis. Toch ontkomen we er niet aan dat we af en toe naar de supermarkt moeten. Dat is een bijna surrealistische ervaring geworden. Alsof je een bezoek brengt aan een rampgebied. Strenge beveiligers voor de deur, wasstraten om karretjes te desinfecteren, caissières achter plexiglas, klanten die buiten wachten tot ze naar binnen mogen. De alledaagsheid van boodschappen doen is volledig verdwenen.

Goede voorbereiding

De grote vraag is hoe je veilig boodschappen doet in tijden van corona. Dat begint al bij de voorbereiding. ,,Denk vooraf goed na wat je nodig hebt, zodat je een dag later niet wéér hoeft te gaan”, zegt viroloog Bert Niesters, hoofd klinische virologie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en hoogleraar medische microbiologie. ,,Maak een duidelijk boodschappenlijstje. Dat helpt je ook om efficiënt door de supermarkt te gaan.”

Verhaal gaat verder onder deze tips:

8 tips om de kans op besmetting in de supermarkt klein te houden:

1) Was je handen grondig met zeep en water voor en vooral na het winkelen.

2) Zorg voor een duidelijk boodschappenlijstje zodat je bezoek vlotjes verloopt.

3) Doe geconcentreerd boodschappen, zodat je bewust de afgesproken regels toepast.

4) Raak zo weinig mogelijk oppervlakten aan en voorkom dat je met je handen je gezicht betast tijdens het boodschappen doen.

5) Houd te allen tijde minimaal anderhalve meter afstand van andere mensen.

6) Zie je iemand hoesten of niezen, laat dat gangpad dan voorlopig links liggen.

7) Maak gebruik van contactloos betalen.

8) Bestel je boodschappen online en laat ze thuis bezorgen.

Ook voorbereiding: hoe ga je op pad? Onbeschermd of is het toch beter om met mondkapje op en handschoenen aan de supermarkt te betreden, zoals steeds meer mensen doen? Het coronavirus verspreidt zich immers als een besmette persoon hoest of niest. Winkelen in een drukke supermarkt houdt dus een risico in.