Hoe een gebombardeerd Zweeds oorlogsschip een Urkse viskotter mogelijk fataal werd

Het spookt rondom de Razende Bol. Het gebied nabij Texel waar de Urker garnalenkotter UK165 Lummetje omsloeg en zonk, ligt bezaaid met tientallen scheepswrakken. Een zoektocht in het wrakken-mijnenveld rond Texel leidt naar een in 1942 gebombardeerd Zweeds stoomschip dat de Urker kotter mogelijk fataal werd.

28 november om 05.20 uur, Razende bol, Noordzee
Drie meter hoge golven beuken tegen de boeg van garnalenkotter UK 165 Lummetje. Het is aardedonker. Sterke vloedstroom en een straffe zuidwestenwind maken manoeuvreren haast onmogelijk voor Urker schipper Jochem Foppen (41). Hij moet alles op alles zetten om het schip op koers te houden.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.