Volledig scherm
In een tuin in Hoofddorp zoekt de bordercollie Finn verkoeling in een badje © Pim Ras Fotografie

Hitteplan in Nederland vanaf vandaag niet meer actief

Het hitteplan dat het RIVM 23 juli activeerde, is vanaf vandaag niet meer actief. Omdat het RIVM het plan heeft gedeactiveerd, heeft het KNMI ook direct code oranje en code geel ingetrokken. Het hitteplan van afgelopen dagen was niet het langst geldende hitteplan ooit; in 2010 duurde de waarschuwing twaalf dagen.

Ondanks de historisch hoge temperaturen van meer dan 40 graden was het hitteplan dat we net achter de rug hebben niet uniek. ,,Het was warm, maar dat heeft geen invloed op het hitteplan. Het plan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt en dat was ook nu het geval”, vertelt een woordvoerder van het RIVM.

Het hitteplan was wel ‘anders dan anders’, omdat het nu gold voor de héle bevolking en niet alleen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Maar ook dat was niet uniek. ,,Dit is in 2010 ook gebeurd.”

Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan in werking wordt gesteld. De kans op aanhoudende hitte, met maximumtemperaturen boven de 27 graden, speelt hierin een belangrijke rol. Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid.

Het gezondheidsinstituut gaf vorige week ook een smogalarm af voor verschillende delen van het land. De luchtkwaliteit werd donderdag als ‘zeer slecht’ bestempeld, als gevolg van de vorming van ozon in de lucht. De ozonconcentraties waren volgens het RIVM op het hoogste niveau in zeker tien jaar. Vrijdagmiddag werden de grenswaardes in het zuiden van Nederland overschreden en daarom werd een alarm uitgestuurd. Op dit moment zijn de waardes weer gedaald. Op de website luchtmeetnet.nl kan de luchtkwaliteit in het hele land bekeken worden.

Zon met wolken

Vandaag is het eerst behoorlijk zonnig, maar er ontstaan geleidelijk stapelwolken. Het blijft op de meeste plekken wel droog, meldt Weerplaza. De temperatuur stijgt naar 23 tot 26 graden. Vanavond en vannacht is het veelal helder, lokaal kan een ondiepe mistbank ontstaan. De minima komen rond 13 graden uit.

Morgen begint de dag overal zonnig; het kwik loopt snel op naar zomerse waarden. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken, die misschien lokaal uitgroeien tot een bui. Vanaf woensdag is het 20 tot 25 graden met dagelijks kans op een bui.

 1. Bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor deze reeks moorden en pogingen

  Bende rond Taghi wordt verantwoor­de­lijk gehouden voor deze reeks moorden en pogingen

  Advocaat Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi (41). De bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in de onderwereld. Taghi geldt als absolute hoofdverdachte. Alle lijntjes komen bij hem samen, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Hij is voortvluchtig, evenals zijn vermeende rechterhand, Saïd Razzouki.
 2. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

  Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

  De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
 3. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

  Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

  De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.