In een tuin in Hoofddorp zoekt de bordercollie Finn verkoeling in een badje
Volledig scherm
In een tuin in Hoofddorp zoekt de bordercollie Finn verkoeling in een badje © Pim Ras Fotografie

Hitteplan in Nederland vanaf vandaag niet meer actief

Het hitteplan dat het RIVM 23 juli activeerde, is vanaf vandaag niet meer actief. Omdat het RIVM het plan heeft gedeactiveerd, heeft het KNMI ook direct code oranje en code geel ingetrokken. Het hitteplan van afgelopen dagen was niet het langst geldende hitteplan ooit; in 2010 duurde de waarschuwing twaalf dagen.

Ondanks de historisch hoge temperaturen van meer dan 40 graden was het hitteplan dat we net achter de rug hebben niet uniek. ,,Het was warm, maar dat heeft geen invloed op het hitteplan. Het plan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt en dat was ook nu het geval”, vertelt een woordvoerder van het RIVM.

Het hitteplan was wel ‘anders dan anders’, omdat het nu gold voor de héle bevolking en niet alleen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Maar ook dat was niet uniek. ,,Dit is in 2010 ook gebeurd.”

Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan in werking wordt gesteld. De kans op aanhoudende hitte, met maximumtemperaturen boven de 27 graden, speelt hierin een belangrijke rol. Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid.

Het gezondheidsinstituut gaf vorige week ook een smogalarm af voor verschillende delen van het land. De luchtkwaliteit werd donderdag als ‘zeer slecht’ bestempeld, als gevolg van de vorming van ozon in de lucht. De ozonconcentraties waren volgens het RIVM op het hoogste niveau in zeker tien jaar. Vrijdagmiddag werden de grenswaardes in het zuiden van Nederland overschreden en daarom werd een alarm uitgestuurd. Op dit moment zijn de waardes weer gedaald. Op de website luchtmeetnet.nl kan de luchtkwaliteit in het hele land bekeken worden.

Zon met wolken

Vandaag is het eerst behoorlijk zonnig, maar er ontstaan geleidelijk stapelwolken. Het blijft op de meeste plekken wel droog, meldt Weerplaza. De temperatuur stijgt naar 23 tot 26 graden. Vanavond en vannacht is het veelal helder, lokaal kan een ondiepe mistbank ontstaan. De minima komen rond 13 graden uit.

Morgen begint de dag overal zonnig; het kwik loopt snel op naar zomerse waarden. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken, die misschien lokaal uitgroeien tot een bui. Vanaf woensdag is het 20 tot 25 graden met dagelijks kans op een bui.

  1. LIVE | Trump beëindigt relatie VS met WHO, ‘Voetbal is een veilige sport in tijden van corona’

    LIVE | Trump beëindigt relatie VS met WHO, ‘Voetbal is een veilige sport in tijden van corona’

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.