De 'tentman'
Volledig scherm
PREMIUM
De 'tentman' © privebeeld

Het mysterie van de ‘tentman’ dat een Noors dorpje al 10 jaar bezighoudt

komt hij uit Nederland?De Noren zijn in de ban van een man die in 2010 op een heuvel zijn tent opzette en spoorloos verdween. Een mysterie, dat mogelijk om een Nederlander draait. ,,Deze man is of zelf weggevlucht, of verongelukt, of ontvoerd of vermoord’’, zegt Lisbeth Edvardsen, politiebaas in Hønefoss. Tien jaar later houdt de zaak het stadje nog steeds bezig. 

Het is 3 mei 2010, en het Noorse stadje Hønefoss ontwaakt. De bewoners van de Vinterroveien, een asfaltweg die tegen een groene heuvel op omhoog zigzagt, draaien de rolluiken van hun bungalows open. Het is maandag en het belooft een rustige dag te worden. 

In Hønefoss heb je alles wat je nodig hebt, maar niets wat je elders niet kunt vinden. Het stadje met dertienduizend inwoners ligt 60 kilometer ten noordwesten van Oslo, en mist toeristische trekpleisters. Het uitzicht vanaf de heuvel is voor Noorse begrippen van een teleurstellend niveau. Een riviertje, een witte fabriek met een rokende schoorsteen en een boel houten huizen, dat is het wel.

  1. Politieman die levensgevaarlijke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven

    Politieman die levensge­vaar­lij­ke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven

    22 september 1977. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Nederlandse politie. De voortvluchtige en gevreesde Duitse RAF-terrorist Knut Folkerts schiet in Utrecht een rechercheur dood en verwondt een tweede agent levensgevaarlijk. Een politieman die buiten post, gaat achter de vluchtende schutter aan. Het is de Nuenense Flip Raap, lid van het Brabantse observatieteam dat bij de aanhouding assisteert.
  2. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.