Volledig scherm
Met de hogere temperaturen in het vooruitzicht is genieten van een drankje op het terras binnenkort weer mogelijk. © ANP

Het lenteweer komt er nu echt aan (en met wat geluk blijft het ook zonnig)

De lente is in aantocht! Maar hoelang gaat het voorjaarsweer duren? De voorspellingen van Weerplaza houden de zonliefhebber in ieder geval goedgemutst: ook op lange termijn zijn er aanwijzingen voor lekker voorjaarsweer. 

Met échte zekerheid is het natuurlijk niet te zeggen dat het langdurig lenteachtig wordt. ,,Bij een weersverwachting voor een periode van 15 tot 30 dagen geldt dat een verwachting ‘van dag tot dag’ niet mogelijk is”, legt Weerplaza uit. Er kan wel ‘in grote lijnen’ een voorspelling worden gedaan. 

De komende dagen zien we het kwik overdag flink stijgen. De temperatuur is een stuk hoger dan de 5 graden die normaal is voor deze tijd van het jaar. Door een hogedrukgebied is het vooral vanaf donderdag zonnig weer en stroomt warme lucht vanuit het zuiden ons land binnen. In de middag kan het daardoor op veel plaatsen 12 tot 16 graden worden, op een enkele plek misschien nog wel warmer. 

,,Overdag gaat de temperatuur dus flink omhoog, maar ‘s nachts blijft het rond de normale waarde hangen. In enkele nachten wordt het zelfs kouder dan normaal met op uitgebreide schaal temperaturen ruim onder 0. In het zuidoosten van het land kan het temperatuurverschil tussen de vroege ochtend en middag donderdag en vrijdag zo’n 20 graden zijn”, vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza

Klein dipje

Na het weekend krijgen we weer met bewolking te maken. ,,Dit komt omdat er een lagedrukgebied vanaf de Atlantische oceaan onze kant op komt.” Het is nog maar de vraag of hier ook neerslag uitkomt. Later volgende week komt er weer een hogedrukgebied onze kant op, met de kans dat we weer een nieuwe periode tegemoet gaan met droog en zonnig weer, overdag zeer zacht en ‘s nachts weer lichte vorst. Een klein dipje dus, maar daarna weer hoop op lenteachtig weer.

Ook in de Alpen wordt de komende dagen mooi weer verwacht. Goed nieuws voor wie op skivakantie gaat, al duurt het waarschijnlijk wel even om er te komen. De voorjaarsvakantie die komend weekend in de regio noord begint, veroorzaakt volgens de ANWB lange files naar de sneeuw in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

In die landen krijgen scholieren eveneens vakantie, met grote drukte tot gevolg. In Nederland verwacht de toeristenbond vrijdagmiddag en zaterdag geen extra drukte, maar eenmaal in de buurt van de skipistes nemen de files toe.

Volledig scherm
Lenteweer in Rotterdam. © Archieffoto Marco de Swart
Volledig scherm
Mensen genieten van het mooie weer op het strand van Scheveningen op de eerste warme lentedag van vorig jaar. © ANP