Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Joost Hoving

Het is mooi dat het beter gaat, maar niet dat dat niet voor iedereen geldt

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

We maken ons collectief het drukst over de manier waarop we met elkaar samenleven.

Het is bijna Prinsjesdag en dus is er ook een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), over de tevredenheid van de Nederlanders. Enerzijds geeft de uitkomst van het onderzoek ons hoop: de kwaliteit van leven voor de Nederlander is gestegen. De criminaliteit is gedaald, de werkloosheid ook, we wonen in betere woningen en de levensverwachting is gestegen.

Anderzijds waarschuwt het SCP het kabinet voor de hardnekkige verschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ben je autochtoon, hoogopgeleid en heb je een hoger inkomen, dan is jouw kwaliteit van leven gemiddeld genomen beter dan dat van je allochtone, laagopgeleide buren met een lager inkomen. Die kloof wordt steeds groter.

Het kabinet heeft bij haar aantreden gezegd dat ze 'm kleiner willen maken. Er is dus nog werk aan de winkel. Het is mooi dat het beter gaat, maar niet dat maar een deel van de Nederlanders daar de vruchten van plukt.

  1. De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club willen buitensluiten, is ronduit lachwekkend
    PREMIUM
    column

    De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club willen buitenslui­ten, is ronduit lachwek­kend

    Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. De humorloze gevoeligheid die momenteel door Nederland rondwaart, bereikte gisteren een nieuw dieptepunt toen de organisatie van De Zwarte Cross zich genoodzaakt voelde om excuses te maken voor wat teksten. Het festival, dat bekendstaat om zijn maatschappelijke betrokkenheid én satirische uitingen, kreeg zware kritiek te verduren omdat er een bordje en een zeil was opgehangen met de teksten ‘Allah’s afbakbar’ en ‘Leve de Kleurling’.