Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Het enige wat Tanis met dit proces lijkt te willen doen, is zijn minachting voor onze rechtsstaat tonen

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Niemand had verwacht dat hij huilend op zijn knieën, vol van berouw om vergeving zou vragen. Gökmen Tanis, de man die vorig jaar in een Utrechtse tram vier mensen doodschoot, had al eerder laten zien dat hij daar niet de man naar is. En dan is hij ook nog zwakbegaafd, en heeft hij een persoonlijkheidsstoornis.

Maar dat hij zich zó harteloos en respectloos zou gedragen, was bijna niet voor te stellen. Onze verslaggever Yelle Tieleman zei maandagavond aan tafel bij Jinek dat Gökmen Tanis trots leek op wat hij gedaan had. Toen er werd verteld hoe hij schietend door de tram was gelopen, moest hij lachen. Hij bespuugde zijn eigen advocaat, hij maakte kusgebaren naar de vrouwelijke officieren van justitie, stak zijn middelvinger op naar de rechter. Vragen wilde hij niet beantwoorden.

Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman twitterde maandag ‘Zelden een onsympathiekere verdachte gezien. En ik heb er heel wat gezien. Het totale disrespect, de minachting van deze man, is ongekend’.

  1. Hoofdconductrice ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Hoofdcon­duc­tri­ce ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Een hoofdconductrice is deze week in de trein ter hoogte van Eindhoven belaagd door een reiziger die weigerde anderhalve meter afstand te bewaren. De man spuugde richting haar gezicht en wist vervolgens te ontkomen. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen bevestigt het incident vandaag en zegt het onacceptabel te vinden. ,,Onze mensen verdienen het niet zo behandeld te worden.”
  2. LIVE | RIVM meldt 93 nieuwe doden, inspectie vraagt ziekenhuizen: ‘Schaal op en werk mee’

    LIVE | RIVM meldt 93 nieuwe doden, inspectie vraagt ziekenhui­zen: ‘Schaal op en werk mee’

    Wereldwijd zijn meer dan 600.000 besmettingen vastgesteld met het nieuwe coronavirus. Ruim 28.000 patiënten overleden aan de gevolgen van het virus. In Nederland is het dodental de afgelopen 24 uur met 93 mensen opgelopen. Het aantal besmettingen in ons land is met 1159 toegenomen. Het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op bijna 133.000. Volg alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Hier lees je het vorige blog nog eens terug.