Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Marco Okhuizen

Het chauvinisme van de Friezen kent godzijdank zijn grenzen

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Het vrolijkste nieuws kwam gisteren uit Friesland. Daar had de provincie bedacht om een stukje asfalt tussen Stiens en Leeuwarden een deel van het Friese volkslied te laten ‘zingen’, op het moment dat voertuigen over de ribbelpatronen rijden.

Ik dacht eerst aan een satirisch krantenbericht, maar toen vond ik een filmpje op YouTube, waar we dankzij Persbureau Noord Nederland ruim vier minuten, zonder commentaar of andere vormen van ruis, kunnen genieten van het ellendige geluid dat omwonenden de hele dag moeten horen.

Want dat is het sentiment: de buurt is boos, spreekt van een ‘psychische marteling’ en iemand anders zegt dat het ‘vuvuzelagejank’ hem ‘knettergek’ maakt. Hoewel een woordvoerder van de provincie de klagers begrijpt, baalt hij toch ook wel een beetje, want het idee van een zingende autoweg, een noviteit, sloot toch bijzonder goed aan bij Leeuwarden als Culturele Hoofdstad.

  1. Demonstratie anti-Zwarte Piet in Tilburg gestaakt,  tientallen mensen aangehouden
    video

    Demonstra­tie an­ti-Zwar­te Piet in Tilburg gestaakt, tientallen mensen aangehou­den

    In Tilburg heeft de politie zondag tientallen arrestaties verricht rondom rondom de intocht van Sinterklaas in de Brabantse stad. Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.