Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Joost Hoving

Heerlijk hoe Ria Bremer gehakt maakt van vooroordelen

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

Ria is niet zo bezig met wat anderen van haar vinden. Ria doet vooral wat ze zélf wil

Je zou dit de week van Stef Blok kunnen noemen. Of van Alexander Pechtold. Maar voor mij was het de week van Ria Bremer. Jarenlang opereerde ze in de luwte van de Hilversumse mediawereld. Tot ze haar tv-hit van jaren geleden, Hoe Bevalt Nederland, weer uit de mottenballen mocht halen voor Omroep Max. En ineens sierde ze weer iedere mediarubriek. Want Ria is een verfrissende vrouw. In de Volkskrant zei ze niks met baby’s te hebben, zelfs niet als het eigen kleinkinderen betreft. Die begonnen ook pas na hun 12de een beetje interessant te worden. Daarnaast blijkt Ria sinds een paar jaar een tatoeage te hebben, die ze vrolijk showde toen ze bij Margriet van der Linden aan de talkshowtafel zat.

De droom voor iedere redacteur en journalist, zo’n Ria. Ze weet wat ze moet zeggen om er een goed verhaal van te maken.

Ik heb van haar genoten. En dat komt vooral omdat ze overal gehakt maakte van vooroordelen of aannames. Ja, ze is 79, maar wat doet dat ertoe? Ze vindt zichzelf geen leuke oma, maar dat zegt ze zonder enige spijt. Ze heeft altijd gewerkt, ook al werd ze moeder van drie kinderen en was het in haar tijd totáál niet normaal dat je dan zoveel bleef werken.

Ria is niet zo bezig met wat anderen van haar vinden. Ria doet vooral wat ze zélf wil. En kijk eens hoe ver het haar gebracht heeft. Ze staat op haar 79ste als de Pippi Langkous van de Publieke Omroep middenin de belangstelling.

Voetballer Eljero Elia gaf tijdens het WK van 2010 na een wedstrijd een reactie op zijn gedurfde en aanvallende spel. Het was eigenlijk heel simpel volgens Elia: gewoon schijt hebben en acties maken. Toen ik Ria Bremer deze week hoorde en zag, moest ik meteen aan die uitspraak denken. Hij past goed bij haar. Zo lijkt Ria ook te leven: schijt hebben en acties maken. Als ze nog een mooie tekst zoekt om op haar lijf te laten tatoeëren, dan raad ik haar deze graag aan. 

  1. De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club willen buitensluiten, is ronduit lachwekkend
    PREMIUM
    column

    De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club willen buitenslui­ten, is ronduit lachwek­kend

    Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. De humorloze gevoeligheid die momenteel door Nederland rondwaart, bereikte gisteren een nieuw dieptepunt toen de organisatie van De Zwarte Cross zich genoodzaakt voelde om excuses te maken voor wat teksten. Het festival, dat bekendstaat om zijn maatschappelijke betrokkenheid én satirische uitingen, kreeg zware kritiek te verduren omdat er een bordje en een zeil was opgehangen met de teksten ‘Allah’s afbakbar’ en ‘Leve de Kleurling’.