Hagenaar aangehouden na dodelijk drama Chinees restaurant

Update + videoBij een auto-ongeluk na een mogelijke overval op een Chinees restaurant, gisteravond in Hoogeveen, is de restauranteigenaar om het leven gekomen. Een man uit Den Haag raakte gewond. Een tweede inwoner uit de Hofstad is volgens de politie aangehouden in de omgeving van de crashplek.

Het auto-ongeval vond omstreeks 22.00 uur plaats achter Chinees-Indisch restaurant Lotus. Een grijze BMW knalde er tegen een betonnen muurtje. ,,Zowel in de auto als ernaast troffen agenten iemand aan. Beiden waren zwaargewond. De ene, een man uit Hoogeveen, overleed later. De andere, een man uit Den Haag, werd overgebracht naar het ziekenhuis. Het is afwachten of hij wordt aangehouden”, zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen. 

Motorkap

Volgens hem heeft de man uit Hoogeveen - de restauranteigenaar - naar alle waarschijnlijkheid niet in de auto gezeten. Omwonenden verklaarden tegenover Dagblad van het Noorden dat hij op de motorkap van de grijze BMW sprong, mogelijk in een poging het voertuig te doen stoppen. 

In de omgeving van de crashplek hield zich volgens de politie iemand op die zich zo opvallend gedroeg dat hij werd aangehouden. Ook dat is iemand uit Den Haag, zegt de woordvoerder. ,,Over de etnische achtergrond van deze en de andere Hagenaar kunnen we nog niets melden.”

Chinese triade

In het gecrashte voertuig troffen agenten een hoeveelheid geld aan. Volgens een buurtbewoonster wilde de vrouw van de restauranteigenaar het geld uit de wagen halen maar mocht dat niet van de politie. Die geeft geen details over de omvang van het bedrag. 

,,We maken nog niet bekend om hoeveel het gaat omdat dit daderinformatie is. Ik kan wel zeggen dat het meer is dan de gemiddelde Nederlander in zijn of haar portemonnee heeft zitten”, zegt woordvoerder Hogeveen. Onderzoek moet volgens hem uitwijzen waar het geld vandaan kwam. 

Mogelijk werd het slachtoffer afgeperst door een Chinese triade. Dergelijke misdaadorganisaties kwamen de afgelopen decennia herhaaldelijk in het nieuws wegens afpersing van Chinese zakenlieden in Nederland. Hogeveen: ,,Er doen veel geruchten de ronde maar verder onderzoek moet uitwijzen of er een link is naar een Chinese triade.”

De politie heeft aanwijzingen dat het auto-ongeval verband houdt met het Chinese restaurant en onderzoekt of sprake is geweest van een misdrijf in of nabij de horecagelegenheid. Daarbij kijkt de recherche specifiek naar de rol van beide slachtoffers van het auto-ongeval.  

Zoon

De zoon van de restauranteigenaar bevestigde vanmorgen tegenover deze krant dat de overledene zijn vader (45) is. ,,Het enige dat wij weten is dat hij met een meneer naar buiten liep”, klonk het met horten en stoten. De grijze BMW is volgens hem niet van zijn vader. 

Quote

Het enige dat wij weten is dat mijn vader met een meneer naar buiten liep.

Zoon overledene

De zoon hoorde pas vanochtend dat zijn vader was omgekomen. ,,Ik zou normaal naar school zijn gegaan maar ben nu hier bij mijn moeder. Ze huilt onophoudelijk. Ik kan haar nu toch niet alleen laten’’, zei hij tussen zijn tranen door. 

Hij moest aan zijn moeder vragen wat er gisteravond precies gebeurde. Die antwoordde hem in het Mandarijn. ,,Mijn moeder was omstreeks 22.00 uur aan het werk in de keuken. Het laatste dat ze van mijn vader heeft gezien is dat hij met een meneer naar buiten liep. Daarna hoorde ze van de politie dat hij in het ziekenhuis in Groningen lag en was overleden.’’ 

De grijze BMW waarmee de vermoedelijke  overvaller en zijn slachtoffer crashten.
Volledig scherm
De grijze BMW waarmee de vermoedelijke overvaller en zijn slachtoffer crashten. © Persbureau Meter

Harde klap 

Mensen die zich gisteravond in de buurt van het ongeval bevonden, hoorden naar eigen zeggen een harde klap. Drie jongeren die vlakbij op een bankje zaten, renden meteen daarna naar de crashplek. Een van hen verleende eerste hulp. ,,Ik zag direct twee mensen liggen. Een buiten de auto en een nog half in de auto", verklaarde de getuige tegenover RTV Drenthe. 

De man in de auto was volgens hem niet heel ernstig gewond maar de man die op straat lag, bloedde hevig. ,,Hij had een wond in zijn been en één in zijn borst. Ik probeerde ervoor te zorgen dat hij bij kennis bleef, maar de man bleef wegvallen.”

Chinees-Indisch restaurant Lotus in de Hoofdstraat in Hoogeveen.
Volledig scherm
Chinees-Indisch restaurant Lotus in de Hoofdstraat in Hoogeveen. © Google Street View