Grote drugslijn naar Australië opgerold

videoDe Nederlandse en Australische politie hebben een netwerk opgerold dat MDMA smokkelde naar Australië. Acht mensen zijn opgepakt en vijftien gebouwen zijn doorzocht.

De politie heeft in totaal 850 kilo MDMA onderschept. Van MDMA kunnen onder meer xtc-pillen gemaakt worden. Van de gevonden hoeveelheid hadden miljoenen pillen kunnen worden gefabriceerd. Bij verkoop hadden die de criminelen omgerekend bijna 200 miljoen euro kunnen opleveren, schat de politie van de Australische staat Queensland.

Op 23 augustus vonden agenten 700 kilo MDMA in de haven van Rotterdam, klaar om naar Australië verscheept te worden. Na verder onderzoek sloeg de recherche op 5 november toe. In onder meer Raamsdonksveer, Bergen op Zoom, Hoogeloon en het Belgische Opglabbeek werden gebouwen doorzocht. Vijf mensen werden toen gearresteerd en een paar dagen later klikten de handboeien bij nog drie mensen. Bij die doorzoekingen werd niet alleen 150 kilo MDMA gevonden, maar ook een kilo methamfetamine, 3 kilo cocaïne, 43.000 liter chemicaliën en twee vuurwapens.

De hoofdverdachten zijn een 58-jarige Nederlander die in België werd gearresteerd en naar Nederland zal worden overgebracht, en een 37-jarige Nederlander. In Australië werd een 48-jarige vrouw opgepakt. Zij kan daar een levenslange gevangenisstraf voor de drugssmokkel krijgen.

Volledig scherm
MDMA in pillenvorm. Beeld ter illustratie. © Shutterstock