Volledig scherm
De overhandiging van de plaquette aan stationsmanager Erik van Willenswind. © NS

Groningen is het mooiste station van Nederland

Het hoofdstation van Groningen is uitgeroepen tot het mooiste station van 2019. De verkiezing werd uitgeschreven door de NS. Het historische station van Valkenburg pakt de tweede plaats, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal.

In totaal konden acht stations meedingen naar de titel. Iedereen kon stemmen. In totaal hebben meer dan 10.000 mensen een stem uitgebracht. Uiteindelijk was het het noordelijke station dat ruim 33% van de stemmen kreeg. De verkiezing werd dit jaar voor het eerst gehouden. 

Het idee kwam van Gerjan Vasse, social media-manager van NS. Hij vindt dat mensen minder op hun telefoon moeten kijken en meer stil moeten staan bij ‘de bijzondere en soms historische aspecten die een station heeft te bieden’. ,,Bovendien zijn de stations steeds gastvrijer geworden en inmiddels vaak een plek om bijvoorbeeld te vergaderen, mensen te ontmoeten of te winkelen. Met deze verkiezing zien we dat stations wel degelijk leven onder reizigers en bezoekers, dus we overwegen zeker om dit volgend jaar nogmaals te doen.”

Valkenburg kreeg 16% van de stemmen, Rotterdam centraal 14, Amsterdam centraal 11 en Utrecht centraal 9 procent

Volledig scherm
Mooiste station van Nederland. © NS

Er is geen verkiezing uitgeschreven voor lelijkste station van Nederland. 

 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.