Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Griepverzuim kost Nederland 750 miljoen euro

Het ziekteverzuim als gevolg van de griepgolf de afgelopen maanden heeft Nederland 750 miljoen euro gekost. De voorgaande griepepidemie, die hardnekkiger was, leverde een kostenpost op van 1,3 miljard euro. Dat meldt Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, op basis van zijn ziektecijfers.

De lagere griepkosten dit jaar hangen mogelijk samen met de zachte winter en de griepprik die door de samenstelling goed zijn werk heeft gedaan.

Pas sinds half maart was de griepepidemie die in Nederland heerste officieel voorbij. ,,In het algemeen was deze epidemie wat milder dan de voorgaande”, liet epidemioloog Gé Donker eerder weten. ,,Deze duurde veertien weken. Dat is korter dan de langdurige epidemie van achttien weken het voorgaande seizoen, maar langer dan het gemiddelde van negen weken in de afgelopen 25 jaar.” 

De griepgolf in Nederland leek begin maart op zijn retour, maar na het carnavalsweekend en de schoolvakanties nam het aantal mensen met griepklachten toch weer toe.

Wanneer twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.