Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Griepverzuim kost Nederland 750 miljoen euro

Het ziekteverzuim als gevolg van de griepgolf de afgelopen maanden heeft Nederland 750 miljoen euro gekost. De voorgaande griepepidemie, die hardnekkiger was, leverde een kostenpost op van 1,3 miljard euro. Dat meldt Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, op basis van zijn ziektecijfers.

De lagere griepkosten dit jaar hangen mogelijk samen met de zachte winter en de griepprik die door de samenstelling goed zijn werk heeft gedaan.

Pas sinds half maart was de griepepidemie die in Nederland heerste officieel voorbij. ,,In het algemeen was deze epidemie wat milder dan de voorgaande”, liet epidemioloog Gé Donker eerder weten. ,,Deze duurde veertien weken. Dat is korter dan de langdurige epidemie van achttien weken het voorgaande seizoen, maar langer dan het gemiddelde van negen weken in de afgelopen 25 jaar.” 

De griepgolf in Nederland leek begin maart op zijn retour, maar na het carnavalsweekend en de schoolvakanties nam het aantal mensen met griepklachten toch weer toe.

Wanneer twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

  1. Davina Michelle kent de moeilijke kant van de roem: ‘Ik dacht: vijf miljoen ogen lachen me nu uit’
    Video

    Davina Michelle kent de moeilijke kant van de roem: ‘Ik dacht: vijf miljoen ogen lachen me nu uit’

    „That’s better than I will ever sound.” Met die woorden beoordeelde wereldster Pink in september 2017 een cover van haar nummer What about us. De cover was het begin van de opmars van de Nederlandse zangeres Davina Michelle. In de nieuwste aflevering van de AD-documentaireserie Bondig neemt Sascha Visser een kijkje in haar turbulente leven. Vandaag in deel 2: een ongemakkelijk optreden in De wereld draait door én een afterparty.