Volledig scherm
Hoofdverdachte Gökmen Tanis. © Handout ANP

Gökmen Tanis bekent schietpartij in tram in Utrecht

Gökmen Tanis heeft de dodelijke schietpartij maandagochtend op het 24 Oktoberplein in Utrecht bekend. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekendgemaakt. Hij zegt alleen gehandeld te hebben.

De rechter-commissaris verlengde vandaag zijn voorarrest met de maximale termijn van veertien dagen. Het OM verdenkt hem van meervoudige moord met een terroristisch oogmerk. Tot nu toe is niets gebleken van een relatie tussen de schutter en zijn slachtoffers. Hij doodde in en rond een tram drie mensen en verwondde er vijf met een pistool.

Daarnaast is vanochtend de eerder aangehouden 40-jarige man heengezonden. Deze man werd dinsdag aangehouden, omdat Tanis in zijn woning is aangehouden. De afgelopen dagen is diepgaand onderzocht of de man enige betrokkenheid heeft gehad bij het schietincident of dat hij daarbij op enige wijze behulpzaam is geweest. Daar is geen bewijs voor gevonden en de 40-jarige is dan ook geen verdachte meer.

De man zelf wil geen contact met de media en mijdt voorlopig zijn woning aan de Oudenoord, zegt zijn advocaat Dundar Gürses. ,,Mijn cliënt is erg geschrokken.”

Op de dag van de schietpartij hield de politie ook twee broers aan (van 23 en 27 jaar). Zij werden gisteren op vrije voeten gesteld. De twee bleken niets met de zaak te maken te hebben.

Misdaadverslaggever Victor Schildkamp geeft in De Ochtend Show to go uitleg over het leven van Gökmen Tanis. Bekijk de video: 

  1. Moeder uit Apeldoorn bindt kind met luiers vast omdat er geen joint of shag in huis was

    Moeder uit Apeldoorn bindt kind met luiers vast omdat er geen joint of shag in huis was

    Bij het wakker worden ontdekte een jonge moeder dat er niets te roken in huis was: geen joint, geen shag. En haar huilende dochtertje van zestien maanden oud wilde ook al niet eten. Toen ging de nu 27-jarige P. van der S. uit Apeldoorn ‘over de zeik’, zoals ze het zelf noemt. Ze gaf het kind een pets in haar gezichtje en legde het in een ledikantje met de armpjes achter haar rug gebonden met twee luiers.