PREMIUM
Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA
400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties.
Sinds 2014 is iedere horecaondernemer volgens de etiketteringswet verplicht om gasten die daarom vragen informatie te geven over allergenen (oa gluten, ei, vis, pinda, noten, soja, melk) in gerechten. Op voorverpakt voedsel moeten aanwezige allergenen op het etiket staan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen
Dit is waarom voedselallergieën vaker in het Westen voorkomen
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt allergoloog Marlies de Graaf uit wat een voedselallergie is. -
PREMIUM
Opgepakte boeren online voor rechter: veiligheidsrisico's zijn te groot
Zes verdachte boeren die vrijdag moeten voorkomen bij de rechter-commissaris worden vanuit het Huis van Bewaring of een politiebureau via een online verbinding verhoord. De Raad voor de Rechtspraak stelt dat dit alleen kan als er zeer concrete en uitzonderlijke veiligheidsrisico’s zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
5 vragen
Wat is stikstof, waarom zijn de boeren boos en wat moet er nu eigenlijk veranderen?
De afgelopen week werd er flink geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vooral boeren zijn boos, zij menen dat de plannen hun bedrijven om zeep helpen. Maar wat houdt de stikstofcrisis nu precies in? Wat is er aan de hand, waarom is men boos en wat moet er gebeuren? -
PREMIUM
De glutenvrije taarten van Manuela gaan het hele land door: ‘Zo druk dat we moeten verhuizen’
SINT WILLEBRORD - Voor mensen die gluten- en/of lactosevrij moeten eten, is het niet altijd gemakkelijk om zoetigheden te vinden. Gelukkig voor hen bakt Manuela Lambrechts van Bakkerij de Anti Gluut uit Sint Willebrord allerlei lekkernijen. Haar producten gaan nu heel Nederland én België door.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Waddeneilanden balen van ‘nieuwe toeristen’: ‘Veeleisend en luidruchtig’
De Waddeneilanden zien sinds het uitbreken van de coronapandemie ‘een ander soort’ toeristen. Deze ‘nieuwe’ toeristen gedragen zich nog niet als liefhebber van de Wadden, staat in een onderzoek naar toerisme en recreatie dat de Waddenacademie heeft laten doen namens het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer